Home

Achtergrond

Prijzen melkvee onder druk

Melkvee is dusdanig hoog geprijsd dat de afzet in Nederland taant. Bij boeren met een achtergebleven melkproductie is de animo om in de laatste fase van het seizoen nog te investeren in kostbaar vee minimaal.

De melkprijs is gezakt en ruwvoer is duur. De melkkoeien zijn al langer aangehouden dan gebruikelijk, te oordelen naar de geringe uitstoot van melkkoeien in de herfst en de relatief hoge slachtgewichten. Daardoor is er over enkele weken meer opruiming te verwachten, maar niet zozeer vanwege inzet van nieuw vee.

Buitenlandse afnemers van vaarzen (Engeland, Spanje) houden al langer de boot af vanwege de prijs. Exporteurs naar verre bestemmingen verkeren in onzekerheid wat de invloed van de Schmallenberg-problematiek gaat betekenen voor de vraag. Voor nieuwe bestemmingen als Turkije gelden onduidelijke aanvullende voorwaarden. Hun inkoop staat daardoor op een lager pitje en er blijft meer vee over voor het binnenland.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.