Home

Achtergrond

Prijsverschillen nuka-markten blijven

De veehandel in Purmerend kon dinsdag de prijzen voor zwart- en roodbonte kalveren op hetzelfde niveau houden als vorige week.

Bij de vleestypische dieren (kruislingen, Belgische Blauwen) moesten de mindere kwaliteiten 5 tot 10 euro per dier inleveren. Dit gebeurde bij een aanvoer die ruim 160 stuks kleiner was dan vorige week. Vooral het aantal zwartbonte stiertjes was behoorlijk lager.

Het gemiddelde prijsniveau in Purmerend ligt voor zwart- en roodbonte kalveren nog altijd behoorlijk onder het niveau van Leeuwarden en ook iets onder dat van de NBHV van vorige week. De kruislingen en Belgische Blauwen brengen er juist iets meer op. In grote lijnen staat de prijs voor nuchtere kalveren deze weken nog steeds iets onder druk. Reden is dat de vleeskalver­integraties het moeilijk hebben. Het kalfsvlees is duur en is steeds moeilijker af te zetten in het buitenland. Daarbij vertoont de kalvermelkmarkt nog geen echte tekenen van afkoeling.

Integraties zoeken op allerlei mogelijke manieren naar mogelijkheden om de kostprijs te drukken. Vanwege de dure wei, wordt ook (weer meer) gekeken naar gebruik van gedenatureerd melkpoeder en producten als weipermeaat en caseïne, maar caseïne is ook niet goedkoop. De kalverimport is redelijk stabiel.

Prognose: lagere prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.