Home

Achtergrond

Prijsstijging op aardappelmarkt stokt

De fluctuaties in de Belgische prijs van fritesgeschikt vielen de laatste weken op. Na een periode sterk te zijn achtergebleven bij de noteringen in Nederland en vooral Duitsland, spijkerden de opbrengsten in België wat bij.

Er komt nu weer druk op. In de voorliggende weken zijn de Belgische verwerkers meer aan de markt geweest voor goede vrije aardappelen. Dat was in een periode waarin de telers normaal weinig actief zijn. De weken rond de jaarwisseling hebben die doorgaans de voorraad opgeschoond en wachten ze eens af wat de markt gaat worden. Het is wat lastiger om dan de boer op te moeten voor inkoop als de voorraad onvoldoende is.
Verder is er in november en begin december veel druk op de prijs geweest van partijen die echt uit de opslag moesten. Daarvan is het grootste deel weggewerkt, maar de problemen met bewaring zijn nog niet helemaal voorbij.

De kooplust van verwerkers is momenteel klein. Ook op de termijnmarkt blijft het aantal transacties klein. De fut is er wat betreft het algemene prijspeil wat uit, maar er is voor fritesgeschikt een zekere bodem in de markt dankzij afzet in alternatieve kanalen, zoals de droogindustrie. Het prijspeil ligt feitelijk binnen een kleine bandbreedte van € 4,50 tot € 5,50.

De bovenkant van de noteringen wordt momenteel bepaald door de opbrengst van kwaliteiten die er net even uitspringen en door de leveringen van echte vrije handel aan de schillerijbedrijven, voor de productie van onder meer verse frites. Export van aardappelen is nog schraal.

Prognose: stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.