Home

Achtergrond 345 x bekeken

Prestaties niet beloond voor fondsen index

Goede prestaties worden niet beloond als de markt hogere verwachtingen had. Dat valt te zeggen voor verwerker Südzucker en in mindere mate voor Unilever.

Dat laatste fonds moet nog jaarcijfers bekend maken, maar analisten weten al dat 2011 een uitstekend jaar was. Dat is al in de aandelenkoers verwerkt. De laatste maand van 2011 steeg het Unilever-aandeel harder dan de markt. Ten opzichte van een jaar geleden is de koers van boven de 25 euro nog altijd meer dan 10 procent hoger. Dat deed analisten besluiten het advies naar beneden bij te stellen. Tot de jaarcijferbekendmaking zal de opmars van het aandeel stilvallen, verwachten zij.

Unilever heeft verder last van acties op de Britse markt. Werknemers zijn aan een nieuwe ronde van acties begonnen tegen de pensioenplannen van het Britse deel van de multinational. Afschaffing van het eindloonpensioen roept in Engeland nog altijd veel weerstand op.
Voor suikerverwerker Südzucker is de daling van meer dan 4 procent opvallend. De resultaten in het derde kwartaal waren positief. De operationele winst steeg 77 procent naar 238 miljoen euro.

Het bedrijf verhoogde de winstverwachting voor 2011 niet. Beleggers hadden ook hier klaarblijkelijk andere verwachtingen.

Nestlé en Danone zitten in een gevecht om de babyvoedinglijn van Pfizer. Nestlé lijkt de beste kansen te hebben op de divisie. Dat deed het aandeel Nestlé licht stijgen. De daling bij Danone lijkt er niet geheel door verklaard. Het aandeel zakte in het najaar van een koers van boven de 50 euro aan de London Stock Echange tot 42 euro. De daling lijkt een pauze in de opmars, net als bij Unilever.

Trekkerfabrikanten houden de koers omhoog vast. Analisten zien nog ruimte voor verdere groei van vooral het aandeel Agco.

Prognose: stabiele markt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.