Home

Achtergrond

Positief sentiment op onzekere markt

Positieve, maar soms ook enigszins onwezenlijke signalen vanuit de zuivelmarkt, deze week. De poedermarkten putten moed uit het feit dat voornamelijk Nederlandse exporteurs een grote order voor de levering van mager- en volmelkpoeder in de wacht hebben gesleept.

Het was al wel de verwachting dat Europa een groot deel van de gevraagde magermelkpoeder (23.000 ton) zou kunnen leveren, maar dat ze ook het grootste deel van de volmelkpoeder (totaal 22.000 ton) zouden mogen leveren kwam als een verrassing.

Dat ook de PZ-notering voor boter deze week naar boven werd bijgesteld, wekt bij veel handelaren bevreemding. De ervaring is juist dat de boterprijs weer daalt, zoals ook de prijs van room doet.
De markt voor vloeibare producten (room, melkconcentraten, rauwe melk) is sterk in beweging. Opvallend is dat de gebruikelijke kerstdip in de markt voor het vloeibare segment pas de afgelopen week goed merkbaar werd. Normaliter is dan al weer herstel zichtbaar.

Bij de kazen is er in de voorbije tijd een prijscorrectie geweest. Een reactie daarop was deze week te zien op de veiling van Dairy Auctions Online (DAO), Nederlandse kazen noteerden daar 5 tot 10 cent lager dan vóór de jaarwisseling.

Weipoeder blijft veel gevraagd en oplopend in prijs. Deze week werd het product verkocht voor zo’n € 1.050,- per ton.

Onderliggend sentiment op de zuivelmarkt is er één van onzekerheid, hoewel de nog altijd harde dollar de export beslist goed doet.

Prognose: duurdere poeders

Of registreer je om te kunnen reageren.