Home

Achtergrond

Overname van Eastman Gel past zowel Vion als Kodak goed

De overname van Eastman Gel door Vion past goed in het beleid van Vion. Eastman is een mooie uitbreiding van de gelactiviteiten waarin Vion groot is. Kodak stoot een niet-kernactiviteit af en kan zo zijn aandeelhouders tevreden houden en zijn financiële positie versterken.

De overname van Eastman Gel door Vion past goed in de strategie van het concern. Vion is niet actief uit op overnames, maar als er gelegenheden zijn om iets over te nemen op gunstige voorwaarden, slaat het bedrijf wel toe. De overname van Eastman Gel is typisch zo’n gelegenheidsovername. Het bedrijf wordt ondergebracht bij gelatineproducent Rousselot en past daar goed in. Vion is met Rousselot wereldwijd marktleider in gelatine. De gelatineproductie is één van Vions belangrijkste kernactiviteiten, waarmee het goed geld verdient.

Fotografieconcern Eastman Kodak, groot geworden met analoge fotografie, ziet zijn traditionele markt geheel verdwijnen. Analoge fotografie is uit en wordt vervangen door digitale fotografie. Kodak moet zich aanpassen en een digitale onderneming worden.

Het gelatinebedrijf Eastman Gel, dat in het analoge tijdperk goed bij Kodak paste, omdat in het analoge fotoproces gebruik wordt gemaakt van gelatine, past in het digitale tijdperk totaal niet meer bij het concern. Kodak ziet Vion als de ideale overnemer van Eastman, omdat de productie en afzet van gelatine voor Vion een kernactiviteit is. Eastman zou onder de vleugels van Vion nieuwe groei-impulsen krijgen.

Voor Kodak is de verkoop van Eastman een belangrijke stap om de financiële positie van het bedrijf te versterken en de aandeelhouders tevreden te houden.

Eastman Gel is voortgekomen uit de uit 1817 daterende lijmfabrikant American Glue. In 1930 kwam er een eind aan het bedrijf American Glue. Kodak, dat uitgegroeid was tot een belangrijke afnemer van fotografie-gelatine, nam uit de boedel het gelatinebedrijf over. Het bedrijf is dus meer ruim 80 jaar onderdeel geweest van het Kodak-concern.

Eastman Gel is de laatste jaren al bezig om de transitie te maken naar andere markten: de afzet van gelatine voor de voedselindustrie en gelatine voor farmaceutische toepassingen. Volgens Kodak is het bedrijf daar vrij goed in geslaagd en heeft het zich een goede positie verworven in deze markten. Zowel Kodak als Vion doen geen mededelingen over omzetcijfers van Eastman en de overnamesom voor het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.