Home

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Op zoek naar de pijngrens

Fysieke belasting is één van de grootste risico’s voor de gezondheid van mensen. De landbouw is een risicosector.

Fysieke belasting is één van de grootste risico’s voor de gezondheid van mensen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Gezondheidsraad deed voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met name staand, geknield en gehurkt werken kunnen leiden tot rugklachten. De landbouw wordt vooral als risicosector genoemd.

 

Hurkers en knielers

Het verbaast me dat de term ‘tillen’ niet genoemd wordt. In de veehouderij en akkerbouw kom ik namelijk niet veel structurele hurkers en knielers tegen. Maar tillers des te meer. Even die zak kunstmest van de grond pakken of even een baal stro versjouwen? Stigas, de organisatie die adviseert over veilig werken in de landbouw, adviseert te tillen met rechte rug en met het gewicht dicht tegen het lichaam. En niet te zwaar: zakgoed maximaal 25 kilo, biggen maximaal 10 kilo. Om niet voorover te hoeven buigen, ligt alles het best op hoogte. Biggen kunnen een platform oplopen zodat ze op ‘pakhoogte’ zijn. Goede adviezen, maar de praktijk is weerbarstig. ‘Even pakken’ gaat immers zo makkelijk.

 

Rugklachten voorkomen

Het onderzoek moest uitwijzen of er grenswaarden zijn op te stellen. Bijvoorbeeld: maximaal een halfuur staan voorkomt rugklachten. Een dergelijke normering blijkt niet mogelijk. De Gezondheidsraad pleit daarom voor een discussie over de risico’s en over hoe ernstig en langdurig rugklachten mogen zijn voordat men maatregelen moet nemen. Ze tekent daarbij aan dat rugklachten bij de hele bevolking veel voorkomen.

 

Ik ben benieuwd. Mijn ervaring is dat boeren bereid zijn veel fysiek ongemak te verdragen. Ze gaan door, wat moet je ook anders? Hun idee over wat aanvaardbaar is, kon wel eens afwijken van dat van de rest van de bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.