Home

Achtergrond

Onrust Iran doet olie pieken

De Koude Oorlog tussen Iran en de VS over het mogelijk blokkeren van olietankers bij de straat van Hormuz heeft de olieprijzen gestuwd.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is sinds vorige week vrijdag 6 procent gestegen tot ruim 113 euro donderdagochtend, het hoogste niveau sinds november 2011. In de VS werd het hoogste niveau sinds mei 2011 aangetikt. De prijs voor rode diesel (EN590) ligt bij LTO Commerce zonder ledenkorting op ruim 103 euro bij levering tot 499 liter aflopend tot ruim 97 euro bij bestellingen vanaf 4.000 liter.

De hoogte van de olieprijs is opmerkelijk gezien de verwachte economische krimp in de Eurozone en de zwakke groeiniveaus in de VS, ’s werelds grootste energieconsument, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Bij vorige crises daalden brandstofprijzen scherp, maar nu worden markten ondersteund door een aanhoudende vraaggroei in met name China.

Prognose: olieprijs blijft gelijk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.