Home

Achtergrond

Olieprijs onverminderd hoog

De afgelopen dagen bleef de olieprijs weer onverminderd hoog.

De spanningen in Iran lijken door te werken en zorgen voor onrust. Grote schommelingen waren er nauwelijks: maandag kostte een vat olie 104 dollar. Donderdag werd voor een vat olie 105 dollar betaald. De hoge olieprijzen komen voor de eurolanden harder aan, omdat de euro steeds zwakker wordt. De koppeling tussen gas en olie is volledig zoek, benadrukt Nife nog eens. Gas en olie zijn twee aparte markten geworden die volledig hun eigen weg gaan. Dat blijkt ook weer uit de ontwikkeling de gasprijs. Want in tegenstelling tot de olieprijs, daalde de gasprijs de afgelopen week.

Als gevolg van het slappe winterweer zijn de voorraden nog groot en is de afname door particulieren en bedrijven mager. Wel loopt de aanvoer van gas door. Op de dagmarkt zakte de prijs voor een kuub gas tot onder de 21 cent. Voor de komende periode wordt nog een verdere daling verwacht en zal de prijs wegzakken onder de 20 cent per kuub. Ook de elektramarkt laat een neergaande trend zien, aldus Powerhouse.

Of registreer je om te kunnen reageren.