Home

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Ogen in je rug

Het boerenerf is een gevaarlijk speelparadijs. Maar er zijn meer plekken waar ongelukken gebeuren.

Vielen er in 2009 nog 19 doden als gevolg van een bedrijfsongeval, afgelopen jaar waren dat er 22. Drie daarvan waren kinderen, zo rapporteerde Stigas, de organisatie die adviseert over gezond en veilig werken in de landbouw. De cijfers zijn confronterend. Je moet er niet aan denken dat je er ooit zelf mee te maken krijgt. Waar velen echter wel mee te maken krijgen, zijn ongevallen zonder dodelijke afloop. Hoeveel dat er zijn, is onduidelijk. Mensen gaan niet overal voor naar de dokter. Veel lossen ze  zelf wel op met een druppel jodium en een pleister.

 

Gevaarlijk speelparadijs

Onderzoekers schatten dat elk dodelijk ongeval staat voor 130 ongevallen met letselschade. Dat zou betekenen dat jaarlijks op boerenbedrijven 390 kinderen zodanig gewond raken dat een pleister niet afdoende is. Het blijft dus oppassen geblazen, een boerenerf is nou eenmaal een gevaarlijk speelparadijs. Maar het is zeker niet de enige linke plek. De basisschool is ook zo’n gevarenzone, zo blijkt uit het landelijke Letsel Informatie Systeem. Jaarlijks raken op school 19.000 kinderen gewond, meestal tijdens de gymles. Ook op het plein worden regelmatig polsen gebroken, hersens geschud en gaten in hoofden gevallen. De meeste ongelukken doen zich echter voor in huis. Dit zijn de zogenaamde ‘privé-ongevallen’. Dat zijn er jaarlijks vele duizenden. De belangrijkste oorzaak is vallen.

 

Niet rustig ademhalen

Ik wil hiermee de gevaren van een boerenerf niet bagatelliseren. Die zijn er zeker. Maar het betekent niet dat je daarbuiten rustig kunt ademhalen. Als ouders moet je ogen in je rug hebben, op het eigen erf én daarbuiten. Want kinderen zijn nu eenmaal speels. Ze rennen, klauteren en zien nog geen gevaar. Het blijft zaak goed op ze te letten. Tot ze het zelf kunnen. Ooit...

Of registreer je om te kunnen reageren.