Home

Achtergrond

Noteringen nuka's verder naar beneden

De vorige week ingezette prijsdaling voor nuchtere kalveren in Purmerend zet deze week stevig door. Gemiddeld werden nuka’s weer 5 tot 10 euro per stuk goedkoper dan de week ervoor.

De Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee hield de gemiddelde prijsdaling vorige week op 5 euro per stuk, maar de diversiteit in signalen was groot. Zowel Purmerend als Leeuwarden leken er de moed nog een beetje in te houden. In Doetinchem, waar de notering al lager was, gingen de prijzen extra hard omlaag, in dezelfde richting als ook grotere kalverhandelaren wijzen.

Het heeft er alles van dat de noteringen nog wel even zullen blijven dalen. De perspectieven voor de vleeskalversector zijn minder goed dan ze lange tijd zijn geweest. Er moet iets gebeuren om de rendementen in de keten te verhogen, onder meer door de inkoopprijs voor nuka’s te drukken en minder dieren op te zetten.

Melkveehouders moeten er op hopen dat ze hun kalveren voor de rosémesterij kwijt kunnen. In deze sector wordt gemiddeld iets meer neergeteld voor een kalf dan in de blankvleessector. Dat staat grotendeels los van de vraag wat voor soort kalf wordt gekocht. Waar de betere betaling door komt – vrije sector, of betere rendementen – feit is dat de rosé-sector in doorsnee beter betaalt.

Prognose: lagere noteringen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.