Home

Achtergrond

Krimp zeugenstapel en lagere voerkosten verbeteren marktsituatie

Het Raborapport over de Europese vleesindustrie is positief gestemd over de situatie in de varkensvleessector. De markt ziet er een stuk beter uit en het zou een mooier jaar kunnen worden dan we de afgelopen jaren hebben gezien.

Het rapport van de Rabobank over de Europese vleesindustrie dat deze week verscheen is positief over de ontwikkeling in de varkenshouderij voor het komende jaar. De Rabobank-analisten verwachten dat de Europese zeugenstapel 9 procent kleiner zal zijn dan een jaar geleden.

In de mei/juni-telling van 2011 bleek al dat de zeugenstapel aan het krimpen is. Toen kwam de zeugenstapel al zo’n 5 procent lager uit. Als gevolg van de krimp van de zeugenstapel krimpt de Europese productie met 3,6 procent tot een niveau van 21,3 miljoen ton. Een deel van de krimp van de zeugenstapel wordt opgevangen door een stijging van de productiviteit per zeug. Het zijn bovendien de minst efficiënte en kleinere bedrijven die stoppen met de varkenshouderij. Wat overblijft is dus een sector die weer een stukje efficiënter produceert met meer dieren per bedrijf.

De Rabo verwacht dat binnen Europa de Noord-West-Europese landen hun positie versterken. De huidige financieel-economische crisis in Europa treft vooral de Zuidelijke en Centraal-Europese staten. De varkensstapel is in die landen dan ook het hardst gekrompen. De noodzakelijke investeringen om aan de eisen voor 2013 te kunnen voldoen, versterken vooral ook in deze landen de krimp in de varkenshouderij.

De kleinere productie zal ongetwijfeld effect hebben op de varkensprijs, zo verwacht de Rabobank. De analisten verwachten dat de prijzen op het huidige relatief hoge niveau kunnen blijven. Doordat de voerkosten gestaag dalen, ontstaat er een gezondere marktsituatie, waarvan de varkenshouders kunnen profiteren.

De Rabobank verwacht dat de varkensvleesconsumptie dit jaar zal dalen met ongeveer 1 procent. De economische crisis heeft tot nu toe in Spanje al geleid tot een consumptiedaling van 9,1 procent in het eerste halfjaar van 2011. In Frankrijk en Duitsland bedroeg de consumptiedaling 3, respectievelijk 1 procent in de periode tot en met september.

De Europese export van varkensvlees liep vorig jaar als een trein onder invloed van productiedalingen als gevolg van ziektes in China en Korea en de Russische importban van Braziliaans vlees. De Rabobank verwacht dat die export dit jaar wat lager uit zal komen onder invloed van de kleinere Europese productie en productieherstel in China en Korea en productiegroei in Rusland.

Helemaal zeker is de bank op dit punt echter niet van zijn zaak. De analisten wijzen ook op de Afrikaanse varkenspest, die in Rusland zo langzamerhand endemisch is geworden en ook de productiegroei in dat land kan bedreigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.