Home

Achtergrond

Koersstijging pond steun in rug voor export

De vooruitzichten voor wisselkoersontwikkelingen kunnen per week schommelen.

De voorspellingen die ING in december deed voor 2012 en 2013 zijn alweer achterhaald. De bank verwacht nu – door oplaaiende onrust over de schuldencrisis in de EU – dat de euro nog meer terrein verliest ten opzichte van de pond en de dollar. Waar de bank in december nog rekening hield met een eurokoers van 0,80 pond, ligt die verwachting voor 2012 nu op 0,75 pond. De beweging op de valutamarkt was er donderdag nog niet naar. De pond kwam juist onder druk door handelstekorten en inflatie. De euro won daardoor wat terrein.

Om verwarring te voorkomen: voor de export is een sterke pond een gunstige ontwikkeling. Met een Britse pond is het aantrekkelijker om in eurogebied te kopen. Nu Groot-Brittannië voor een aantal van de Nederlandse landbouwproducten de belangrijkste afzetmarkt is, kan zo’n koersontwikkeling uitgelegd worden als een steuntje in de rug.

De ING doet de voorspelling op basis van economische prestaties. De Britse markt gaat het de komende periode beter doen dan de getroebleerde eurozone. Waar de Britten een economische groei van 0,3 procent zullen boeken, zal de economie in de eurozone krimpen met 0,4 procent. In 2013 ziet de bank weer een structureel herstel van de euro; pas in 2013 komt de koers van de euro ten opzichte van de pond weer in de buurt van de huidige.

Ook ten opzichte van de dollar verwacht de bank een verdere verzwakking van de eurokoers. Een euro zal in 2012 zakken naar het niveau van 1,20 dollar. De koers van circa 1,27 dollar ligt op het niveau van september 2010.

Of de verdere verzwakking van de euro grosso modo gunstig is voor de landbouw en voedingsindustrie is niet helder. Met het grote belang van de Britse markt dichtbij, lijkt het effect van grotere export door te slaan. Voordat meer export op gang komt, moet er echter ook vraag zijn bij consumenten.

Prognose: sterkere druk op de euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.