Home

Achtergrond

Integraties dwingen verdere prijsdaling af

De zwart- en roodbonte nuka’s moesten dinsdag een veer laten qua prijs. Gemiddeld brachten de dieren 5 euro per stuk minder op dan vorige week. Daarmee volgt Purmerend de beweging die vorige week op de veemarkt in Leeuwarden werd ingezet.

Veehandelsbond NBHV gaf echter nog geen krimp en hield de notering donderdag nog dapper overeind. Toch is het niet verwonderlijk dat de nuchtere kalveren over een breed front goedkoper worden. Integraties worstelen stevig om de rendementen in de vleesketen te verhogen. Dat doen ze door matig te slachten en door de stallen met beleid te herbevolken. Ook wordt volop geëxperimenteerd met de receptuur om het voer zo goedkoop mogelijk te maken.

Ondanks de neerwaartse tendens bij de kalverprijs moet toch worden vastgesteld dat de veemarkt in Purmerend voor de gewone zwartbonte en roodbonte kalveren aan de lage kant noteert. De prijzen die Leeuwarden neerzet, zijn beduidend beter, zelfs ondanks de prijsdalingen vorige week.

Bij de vleesrassen (Belgische Blauwen en kruislingen) is het verschil veel minder groot. De prijsvorming van deze dieren lijkt echter wel iets grilliger. Voor deze dieren bleven de prijzen in Purmerend ook gelijk.

Prognose: verdere prijsdruk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.