Home

Achtergrond

Hoop op stabilisatie van kaasprijzen

Kaasproducenten hopen dat de opbrengstprijzen voor hun product de komende tijd iets kunnen stabiliseren. De prijs is in de afgelopen weken aardig onder druk komen te staan. In goed een maand tijd is er 20 cent van de prijs afgegaan.

De prijs voor Nederlandse foliekaas schommelt nu rond de € 2,90 per kilo. Grote vraag is wat de producenten nu gaan doen: de productie beperken en meer melk verpoederen en/of op de spotmarkt zetten, of gewoon doorproduceren en hopen dat de export weer aantrekt. Feit is dat de export momenteel niet geweldig loopt. Als deze situatie zo blijft, heeft dat ongetwijfeld consequenties voor de uitbetaalcapaciteit van de fabrieken.

De prijzen voor boter en room zijn na een forse duikeling van de noteringen in december nu enigszins gestabiliseerd. Het gevoel is zelfs dat er misschien weer een beetje stijging in de markt zit. Als dat zo is, dan zal het beperkt zijn. Boter wordt verhandeld voor prijzen van zo’n 3.300 tot  3.350 euro per ton. Dat is  800 tot 900 euro per ton minder dan een halfjaar geleden. Room blijft hangen op zo’n  3.750 euro per ton.

De prijzen voor melkpoeder blijven ook vrij stabiel, die van weipoeders schommelen. De beschikbaarheid is echter beperkt, omdat veel producenten op contract hebben verkocht aan de voedingsindustrie.

De spotmarktprijzen voor rauwe melk stijgen, ondanks een ruimer aanbod, maar wildwesttaferelen als op de spotmarkt voor geitenmelk (56 à 57 cent) zijn nog ver weg.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.