Home

Achtergrond

Hoog prijsniveau op markt slachtkoeien

Weinig beweging in de prijzen, maar wel een hoog gemiddeld prijsniveau, ondersteund door een krap aanbod. De situatie gisteren op de veemarkt in Leeuwarden weerspiegelt het globale beeld van de markt voor slachtkoeien goed.

De aanvoer in Leeuwarden is wel weer iets hoger dan vorige week, maar om heel grote aantallen gaat het nog steeds niet. Er zijn ruim vijfhonderd dieren verkocht, een hoeveelheid die er sinds eind augustus niet meer te zien was. Toch is dat nog steeds 20 tot 25 procent beneden het peil van een jaar geleden.

Helemaal stabiel waren de prijzen in Leeuwarden niet. De onderkant was in de min. De P-klasse en de worstkoeien brachten achtereenvolgens 10 en 5 cent per kilo minder op.

Het aantal slachtingen in week 1 is ook iets beneden het peil van een jaar geleden. Wel zijn de slachtgewichten van de aangevoerde koeien aan de hoge kant.

De trend dat de minder luxe markt nog wel rundvlees opneemt, geldt ook voor de Duitse markt. In Noordrijn-Westfalen zijn de slachtveeprijzen in de eerste week van het nieuwe jaar door een schaars aanbod gestegen. De noteringen voor stieren zakten juist, met 5 tot 6 cent per kilo, ondanks een eveneens matig aanbod.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.