Home

Achtergrond 1 reactie

Honger in Hoorn van Afrika verergerd door laks ingrijpen

De hongersnood in de Hoorn van Afrika had voorkomen kunnen worden. Oxfam zegt in een rapport dat de signalen voor de dreigende ramp er al bijna een jaar waren, voordat de hongersnood desastreus toesloeg. Volgens Oxfam moeten internationale organisaties sneller ingrijpen.

De wereld heeft veel te laat gereageerd op signalen dat er een ernstige voedselcrisis zou ontstaan in de Hoorn van Afrika. De ontwikkelingsorganisatie Oxfam - waar ook het Nederlandse Oxfam-Novib bij is aangesloten, steekt de hand ook in eigen boezem in een rapport dat woensdag is gepubliceerd.

De honger in de Hoorn van Afrika is één van de ernstigste in deze eeuw. Meer dan 13 miljoen mensen ondervinden er nog steeds de gevolgen van. Honderdduizenden mensen zijn er zo erg aan toe dat de dood op de loer ligt. Volgens schattingen van Oxfam hebben tussen de 50.000 en 100.000 mensen het leven verloren door de honger.

De cijfers maken nog meer indruk bij de wetenschap dat een groot deel van de ellende te voorkomen was geweest, meent Oxfam. Als regeringen, internationale organisaties, de Verenigde Naties en organisaties als Oxfam zelf al in de zomer de eerste indicaties voor de dreigende ramp hadden onderkend, dan hadden tijdig maatregelen kunnen worden genomen. Sommige instanties kwamen wel in actie, maar de vereiste opschaling kwam pas nadat gebleken was dat de regen ook in het tweede achtereenvolgende seizoen in het gebied wegbleef.

Eén van de oorzaken is volgens de ontwikkelingsorganisatie het ontbreken van media-aandacht. Die kwam er pas op het moment dat de ramp zich al voltrok. Oxfam zegt dat de aanpak in droge gebieden structureel moet veranderen om niet opnieuw in soortgelijke gebieden vergelijkbare rampen te krijgen. Alle betrokken organisaties moeten veel sneller in actie komen, zeker als hun eigen vertegenwoordigers in het gebied signalen oppikken. Op de lange termijn moeten programma’s worden opgezet, die met name de kwetsbare bewoners van het gebied weerbaarder maken tegen droogte.

Het is zaak om de risico’s af te dekken en niet pas te reageren als de crisis er is, zegt Oxfam in een aantal aanbevelingen. De Noorse diplomaat Jan Egeland, die voor de Verenigde Naties van 2003 tot 2006 de noodhulp coördineerde, noemt het een schande dat de wereldgemeenschap - ondanks alle kennis en ervaring - de ramp in Afrika heeft laten gebeuren. “Hoe kan het dat we meer dan een generatie nadat we de mens op de maan lieten lopen onze medemensen nodeloos laten sterven, omdat we hen niet op tijd van de meest elementaire behoeften kunnen voorzien”, aldus Egeland in een voorwoord bij het rapport van Oxfam.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoe wil Oxfam Novib dat de rijke landen ingrijpen in bv. Somalie waar je tijdens het uitstappen uit je vliegtuig niet meer bent dan een levende schietschijf. Waarom heeft Oxfam Novib in de afgelopen decennia niet voor Landbouw ontwikkeling gezorgd in dit gebied. Vis brengen lost het probleem zeer tijdelijk op, leer de mensen in Gods naam Vissen, kunnen ze zich redden. Nee we wachten tot de Land Grab in alle hevigheid losbarst en laten de Neo Kolonialisatie over aan de Chinezen en de Arabieren weten we zeker dat de lokale mensen het niet beter krijgen en wij ons verzekert weten van goedkoop voedsel zonder smerige handen.

Of registreer je om te kunnen reageren.