Home

Achtergrond

Herstel na discutabele prognose van USDA

Het stof dat opwaaide door het USDA-rapport van vorige week donderdag is neergedaald. Dan blijkt dat de noteringen op bijna hetzelfde niveau staan als voor publicatie.

Maar in de tussentijd is er wel wat gebeurd. Donderdag en vrijdag daalden de prijzen sterk, vooral op de termijnmarkt in Chicago. Deze week stegen ze weer, terwijl de prognose van USDA discutabel is. De droogte in Argentinië en Brazilië is nauwelijks meegenomen in het rapport van het ministerie van landbouw in de VS. Terwijl beide landen minder mais en soja oogsten.

Er zijn meer factoren die de scherpe prijsdaling niet rechtvaardigen. Er is veel onzekerheid over het wintergraan op het noordelijk halfrond. In de VS is het droog, waardoor het graan klein blijft. Bovendien is het graan niet bedekt door sneeuw, net als in Europa. Een koudegolf kan veel schade veroorzaken. In Bulgarije vriest het al zonder dat een sneeuwdek het graan beschermt. In Oekraïne is wel alle graan bedekt door sneeuw, maar daar moet veel worden overgezaaid omdat het graan niet is gekiemd. Het tarweareaal is wel gegroeid op het noordelijk halfrond. Australië oogst veel tarwe.

De EU exporteert veel tarwe door de goedkope euro en raakt door zijn voorraad heen. Rusland exporteert minder omdat de tarweprijs in het binnenland is gestegen. Het land heeft enorm veel tarwe geëxporteerd.

Franco brengt voertarwe 201 tot 203 euro op. Dat is meer dan een week geleden. De fysieke markt laat zich niet zo gek maken door een USDA-rapport als de speculanten op de termijnmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.