Home

Achtergrond

Grüne Woche toneel van glossy show en politieke gevechten

De vandaag geopende Grüne Woche in Berlijn wordt een glossy landbouwshow. De organisatoren gaan de politieke problemen evenwel niet uit de weg. Politiek en sector komen op voor hun belangen.

De 77e Grüne Woche is vandaag geopend. Vandaag krijgt het ’gewone’ publiek toegang tot het internationale landbouwevenement.

De Grüne Woche in Berlijn is niet alleen een landbouwshow, maar tevens een politiek evenement. Het Bauernverband in Duitsland hoopt op een hoogtepunt in zijn strijd tegen het verlies aan landbouwgrond door bebouwing. ’Groene’ boeren gaan het gevecht aan tegen de ’industriële’ landbouw. Landbouwminister Aigner neemt de handschoen op met de lancering van een handvest voor de agrarische sector en de consument.

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner neemt de gelegenheid te baat om haar Charta voor Landbouw en Consument te lanceren. Het handvest kwam gisteren al op tafel en is vorig jaar voorbereid. Het is een product van boeren, belangengroepen en experts, ofwel van Nederland kent als een brede maatschappelijke discussie. Met het handvest probeert Aigner de tegenstellingen en conflicten tussen voedselproductie en milieu, dierenwelzijn, kwaliteit en veiligheid te overbruggen.
De partijen en groeperingen die elkaar met hand en tand bestrijden, moeten worden verzoend. Het is nog iets te vroeg om te zeggen dat dit met het handvest gaat lukken. Net zo goed als het te vroeg is om te zeggen dat het zeker níet zal gaan lukken.

De Grüne Woche is hoe dan ook altijd ook een mooie gelegenheid voor actiegroepen om hun visies te ventileren. Dat zal het handvest van Aigner niet tegen kunnen houden. Tegenstanders van de ’industriële landbouw, zoals die vooral zijn vertegenwoordigd in de groene boerenbond Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), gaan zaterdag in ieder geval in Berlijn demonstreren. Voor de glansvoorstelling die de Grüne Woche is en wil zijn, is een dergelijk kritisch geluid op zich niet leuk, maar de honderdduizenden bezoekers zullen zich er uiteindelijk weinig van aantrekken.

Aigner gaf desondanks gisteren bij voorbaat aan dat de demonstranten met een gevecht bezig zijn tegen iets wat allang tot het verleden behoort. Dierenwelzijn, milieu, voedselkwaliteit: het is er in principe allemaal al, hoewel het altijd nog beter kan. Industriële landbouw (bedoeld wordt: productie in megastallen en op megabedrijven waar de eigenaars geen binding mee
hebben) daarentegen zegt ook Aigner niet te willen.

Belangrijk politiek thema is verder – en niet op de laatste plaats – het gestage verlies aan landbouwgrond door de bouw van woningen, verkeersvoorzieningen en andere infrastructuur. Het Bauernverband (DBV) loopt daar al jaren tegen te hoop en deze Grüne Woche zal deze strijd volgens het plan van de federatie gaan oplopen. Zo zal bijvoorbeeld het publiek worden opgeroepen deel te nemen aan een online petitie waarmee de Bondsdag kan worden gedwongen de zaak aan de orde te stellen.

Einddoel van het Bauernverband is dat er een wet tot stand komt waarmee definitief een eind kan worden gemaakt aan het probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.