Home

Achtergrond

Groei topsector Agrofood blijft achter

Zoetermeer – De topsector Agrofood groeit het minst snel van alle negen topsectoren. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau EIM.

Volgens EIM ligt het aandeel snelgroeiende bedrijven op basis van omzet in de topsectoren op 21 procent, tegenover 18 procent van bedrijven die niet binnen de topsectoren vallen. De creatieve industrie is binnen de topsectoren koploper met 53 procent. Agrofood behoort met 11 procent volgens EIM tot de minst snelle groeiers.

Op het gebied van werkgelegenheidsontwikkeling doen de topsectoren het slechter dan de sectoren die daar buiten vallen. Onderzoeksbureau EIM verklaart dit door het relatief grote aantal kapitaalintensieve bedrijven binnen de topsectoren. De topsector tuinbouw scoort het beste als het gaat om de bijdrage aan werkgelegenheid binnen de groep van topsectoren.

Vorig jaar heeft de overheid negen topsectoren aangewezen: Agrofood, Tuinbouw, Hightech, Energie, Logistiek, Creatieve Industrie, Life Sciences, Chemie en Water. Het kabinet maakt een budget van 1,5 miljard euro vrij voor de topsectoren. Topteams van bedrijven, overheid en kennisinstellingen denken na over hoe dit geld goed kan worden besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.