Home

Achtergrond

Graanmarkt veert iets op door positieve berichten economie

De graanprijzen daalden stevig op de termijnmarkten na de publicatie van een USDA-prognose. Vorige week konden de prijzen zich iets herstellen, dankzij goed nieuws over de economie.

De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs wist deze week een klein plusje te boeken van € 1,50 per ton. Op vrijdag 13 januari sloot het maartcontract op 197 euro per ton. Vorige week vrijdag stond er € 198,50 op de borden. Mais moest een kleine veer laten en daalde in één week van € 201,25 op 13 januari naar 200 euro per ton vrijdagavond.

Op de termijnmarkt in Chicago klommen de mais- en tarweprijzen in de loop van de week. De tarweprijs in Chicago steeg met 1,4 procent in één week tijd. De maisprijs ging in die week met 2 procent omhoog.

Ook op de fysieke graanmarkten was het zwaar weer. De noteringen stonden begin vorige week onder druk. Later in de week stegen de prijzen weer wat.

De markten stonden vorige week in het teken van het USDA-rapport dat donderdag 12 januari verscheen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA is er meer mais en tarwe beschikbaar dan gedacht. Dat sleurde de graanprijzen omlaag. Maar begin vorige week stegen de prijzen. Veel analisten vinden USDA te positief over de beschikbaarheid.

Daarnaast was er goed nieuws van het financiële front. Frankrijk en Spanje wisten op de kapitaalmarkt geld te lenen tegen lagere rentes dan gedacht, ondanks dat beide landen niet meer zo hoog worden aangeschreven door de kredietbeoordelaars.

Uit de VS kwamen positieve berichten dat de banken vorig jaar meer geld hebben verdiend dan gedacht. En er zijn positieve cijfers gepubliceerd over de werkgelegenheid in de VS. Deze berichten voeden de hoop dat de wereld langzaam naar een economisch herstel kruipt. Meer economische activiteit betekent dat meer graan wordt verbruikt.

Deze week staat de graanmarkt in het teken van het weer. Het lijkt dat Argentinië minder regen heeft gekregen dan de gewassen nodig hebben. Daardoor stegen de mais- en sojaprijzen vandaag op de termijnmarkten. Analisten verwachten dat deze trend zich doorzet als het daar te droog blijft

Of registreer je om te kunnen reageren.