Home

Achtergrond

Geruchten over exportbeperkingen duwen graanprijs omhoog

De graanprijzen stegen vorige week vanwege geruchten over mogelijke exportbeperkingen door Rusland en Argentinië. Gisteren zakten de prijzen weer door winstnemingen.

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs is de klap van het laatste USDA-rapport volledig te boven gekomen. Dat geldt niet voor de maisprijs.

Op 12 januari publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een prognose met grotere voorraden tarwe en mais dan verwacht. Daardoor daalde de tarweprijs van het eerst aflopende termijncontract in Parijs in één dag ruim 7 euro naar 194 euro. De maisprijs verloor die dag bijna 5 euro.

Maar de tarweprijs in Parijs steeg vorige week bijna 8 euro naar € 209,25 op vrijdagavond. De maisprijs won € 2,75 naar € 204,25. In Chicago steeg de tarweprijs in één week met 6 procent.

Vorige stond de graanmarkt bol van geruchten dat Rusland en Argentinië hun graanexport beperken. Beide landen exporteren veel tarwe. Voor Argentinië verwachten analisten geen verdere exportbeperkingen. Het land heeft de inkomsten hard nodig. Voor Rusland is een ingreep waarschijnlijker. De overheid wil de export maximeren op 24 miljoen ton om een tekort te voorkomen. Rusland heeft al 20 miljoen ton uitgevoerd. De verwachting is dat in enkele maanden de Russische export wordt beperkt.

De tarweprijs wordt verder omhoog gedrukt door strenge vorst in Europa en de Zwarte Zee regio. Veel graanpercelen zijn te weinig bedekt met sneeuw om winterschade te voorkomen.

Zo’n prijsopdrijvend effect is er niet bij mais. De maisprijs werd verder gedrukt door regen in Argentinië en het zuiden van Brazilië. De regen komt voor mais te laat aangezien het gewas bijna geoogst gaat worden. Maar analisten denken dat de sojabonen nog enigszins kunnen herstellen. Gisteren daalden de tarwe- en maisnoteringen op de termijnmarkten. Na de stijging van vorige week hebben veel speculanten hun posities verzilverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.