Home

Achtergrond

Gang omlaag van euro lijkt voor nu gestopt

Voorlopig worden negatieve verwachtingen over de koers van de euro nog niet waargemaakt op de markt.

Deze week kon de euro zelfs wat goedmaken op de Amerikaanse dollar, al blijft het niveau laag. Een aantal factoren droeg bij aan de positievere trend voor de euro.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte bekend haar slagkracht te zullen verhogen met 500 miljard dollar om een sterkere buffer te hebben bij de aanpak van problemen in de wereldwijde economie. Die problemen zijn er vooral in de eurozone, wat handelaren iets meer vertrouwen geeft in een goede afloop van de schuldencrisis. Zo’n signaal doet zich dan voelen op de internationale valutahandel.

Aan het begin van de week kon de euro twee dagen achter elkaar een halve en heel procent herstel tonen tegenover de Amerikaanse dollar. Woensdag was de euro iets minder dan 1,29 dollar waard, waar het een week eerder met minder dan 1,27 dollar een record sinds september 2010.

Ook ten opzichte van de Britse pond is de euro iets sterker geworden. Zolang negatievere berichten over de Britse economie verschijnen zal dat de koers van de pond verzwakken. Deze keer waren het tegenvallende werkloosheidscijfers van over het kanaal waarmee de eurokoers boven de 0,83 pond uit steeg. Toch houden banken en analisten nog vast aan een verdere verzwakking van de pond dit jaar. Korte termijnbewegingen doen niets af aan de structurele verhoudingen op de markt. Al moeten zij ook toegeven dat verwachtingen zeer onzeker zijn.

Bij de yen startte de week opmerkelijk. Maandag zwakte de euro sterk af ten opzichte van de Japanse valuta. Dinsdag en woensdag werd dat hersteld. De koersontwikkeling doet de Japanse overheid vrezen voor de exportpositie, maar Europese onderhandelaars wijzen Japan erop dat de beweging niet één kant op gaat. Dergelijk herstel laat zien dat het geen neerwaartse spiraal is. Ook hier lijken de Japanners te moeten vertrouwen op Europees herstel.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.