Home

Achtergrond

Euriborrente naar dieptepunt

De driemaands Euribor-rente, het tarief waartegen banken elkaar geld lenen, daalde deze week in hetzelfde tempo als voorgaande weken.

Het laatste tarief in tien maanden werd bereikt. Sinds vorige week ging een halve tiende van een procent af van het rentetarief. Sinds begin dit jaar heeft het tarief twee tiende prijs gegeven. Dat lijkt het directe gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank.

Bij geldverstrekkers gingen de tarieven voor kort lopende leningen mee omlaag. Opvallend is dat de rente voor langlopende leningen nog wel oploopt. Mogelijk passen banken de rentes aan op lange termijnverwachtingen van een aantrekkende economie. Deze verhoging lijkt niet in de risico-opslag te liggen.

De Amerikaanse centrale bank FED liet deze week weten de rente nog tot zeker eind 2014 laag te houden. Marktrentes reageerden. Rentes op vijf- en tienjaarsobligaties daalden direct.

Prognose: lage rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.