Home

Achtergrond 257 x bekeken

Energieprijzen veren op

De olieprijs steeg vandaag naar 111,74 dollar per vat door de aanhoudende spanningen met Iran.

Daarbij maakte de FED bekend dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig laag zal blijven. Dit heeft tot gevolg dat de dollar zwakker wordt. De olieprijs is daardoor gestegen om het verschil met een zwakkere munt te compenseren. Dat de FED de rente niet verhoogt, is goed nieuws voor het investeerders, maar slecht nieuws voor beleggers.

De stijgende olieprijs heeft weinig effect op de gas- en elektramarkt. De markt let heel scherp op komende week waarin kou wordt voorspeld. De aangekondigde kou is al terug te zien in de ontwikkeling van de gas- en elektraprijzen. Op de dagmarkt kostte vandaag een kuub gas 21,80 cent. Op maandag was de prijs 21,03 cent per kuub. Mocht de kou meevallen dan zal dit ook direct effect hebben en de prijs weer doen dalen, verwachten analisten. Dit heeft te maken met het feit dat de gasvoorraden nog tot 80 procent gevuld zijn. Door de afnemende wind is de elektraprijs ook laag: 46,22 euro/MWh op de dagmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.