Home

Achtergrond

Droogte drijft prijzen op graanmarkt op

De tarwe- en maisprijzen blijven maar stijgen sinds half december.

De beurscommissie in Goes noteerde dinsdag 4 euro hoger voor tarwe op maximaal 180 euro per ton. De beurscommissie in Middenmeer zette woensdag een notering van 186 euro. Voor de nieuwe oogst van dit jaar wordt in Middenmeer al 165 euro geboden. Groningen en het HPA hebben niet genoteerd vanwege een gebrek aan handel.

De termijnmarkt in Parijs noteerde dinsdag 209 euro per ton tarwe. Dat is € 6,50 meer dan de laatste notering van vorig jaar. Mais kreeg er € 10,75 bij en sloot op € 207,50 per ton. De graanprijzen stijgen door droogte in Argentinië en Brazilië. Die landen oogsten naar schatting minstens 13 miljoen ton minder mais en sojabonen. Dat maakt stemming in de markt.
Bovendien is het ook droog in het zuiden van de VS. Telers vrezen dat ze later dit jaar minder kilo’s oogsten.

Meer noordelijk in de VS maken telers zich zorgen dat er geen sneeuw is gevallen. Als er dan ineens vorst komt, vriest het graan kapot, vrezen de telers. Voeg daarbij dat Oekraïne verwacht dat minstens 30 procent van de tarwe de winter niet overleeft. Dat alles verhoogt de positieve stemming in de graanmarkt.

Opvallend is wel dat de tarwecontracten op de termijnmarkt in Parijs die later dit jaar aflopen veel lager zijn geprijsd dan het januaricontract. Levering in mei levert 12 euro minder op per ton tarwe dan levering in januari. Bij mais is er bijna geen verschil. Blijkbaar verwacht de handel dat de maismarkt vast blijft. Bij tarwe is die overtuiging er niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.