Home

Achtergrond 479 x bekeken

Droogte Zuid-Amerika stuwt beurskoersen

Nadat positief economisch nieuws in de VS even leidde tot een opleving zetten de financieringsproblemen van banken in Zuid-Europa en het vermeende gebrek aan onderlinge vertrouwen bij banken de beurskoersen donderdag onder druk.

De laatste handelsdagen profiteerden met name bedrijven die productiemiddelen leveren aan boeren van een oplevende graanprijs. Aanhoudende droogte in de Zuidelijke staten van Brazilië en delen van Argentinië en Oekraïne stuwen de soja en maisprijs, en trekken indirect ook tarwe uit het slop.

De tarweprijs noteert op de termijnmarkt in Parijs bijna 210 euro per ton, terwijl een week voor de jaarwisseling niet ver boven de 190 euro werd genoteerd. De productie buiten de getroffen regio’s blijft groot; de prijs stijgt deels vanwege de betrekkelijk kleine voorraden. De boeren die buiten de regio’s produceren zien dus hun inkomen stijgen en kopen meer trekkers, kunstmest, zaaigoed etc. De trekkerproducenten verwachten, net als in 2011, een behoorlijk verkoopjaar. Voor vleesbedrijven en graanverwerkers stijgen juist de kosten. JBS en Tyson Foods verloren dan ook op de beurs.

De grootste stijger is Yara, wereldmarktleider in de verkoop van kunstmest op basis van stikstof en NPK dat op weekbasis op de beurs 10 procent aan waarde won. De prijzen voor kunstmest zijn in het laatste kwartaal van 2011 met gemiddeld 20 procent gedaald, schreef de Rabobank woensdag, maar Yara kan volgens analisten mogelijk profiteren van Mosaic, een Noord-Amerikaanse concurrent die de productie van NPK omlaag wil schroeven met 250.000 ton op jaarbasis. Na het eerste kwartaal zullen prijzen gaan aantrekken, aldus de Rabobank.

Het aandeel Yara staat nu op ruim 250 Noorse kronen, wat nog altijd fors lager is dan in de zomer 2011, toen de waarde rond de 320 Noorse kronen bewoog.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.