Home

Achtergrond

Droogte Zuid-Amerika jaagt prijzen op

De prijzen van oliehoudende zaden stijgen. Dat komt door droogte in Zuid-Amerika.

Daardoor oogstten de akkerbouwers daar straks minder sojabonen. De droogte houdt al aan sinds begin december. Ook de mais heeft daar last van. Op de termijnmarkten in de VS hebben speculanten in de laatste week van vorig jaar hun netto-longposities in sojabonen, suiker en mais met meer dan de helft vergroot. Dat betekent dat zij uitgaan van oplopende prijzen.

Argentinië is het hardst getroffen door de droogte. Maar ook in Zuid-Brazilië is te weinig neerslag gevallen. Er wordt wel regen verwacht de komende dagen, maar de voorspellingen lopen uiteen hoeveel en waar precies. Het verhoogt alleen maar de stemming in de markt.

De neerwaarts bijgestelde oogstprognose voor sojabonen heeft ook een positief effect op de koolzaadnotering. In Parijs steeg de koolzaadnotering voor levering in februari vandaag naar € 457,75 per ton. Op de laatste handelsdag in december lag de notering nog op € 438,25.

Bovendien is koolzaad ook nog eens beperkt beschikbaar. De EU heeft vorig jaar veel minder koolzaad geoogst. Daar staat tegenover dat de akkerbouwers in Australië dit jaar veel koolzaad hebben geoogst.

De markt voor oliehoudende zaden wordt ook beïnvloed door palmolie. Maleisië, de tweede exporteur ter wereld na Indonesië, rapporteert een zeer goede oogst.

Maar het is niet genoeg om de marktstemming te bederven. Voorlopig zitten de prijzen in de lift en die stopt voorlopig niet.

Prognose: prijs koolzaad stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.