Home

Achtergrond

Daling van nuka-prijzen zet geleidelijk in

De prijzen van nuchtere kalveren (nuka’s) daalden vandaag op de veemarkt in Purmerend met 5 tot 10 euro per stuk, bij een fors hogere aanvoer dan vorige week. Er waren bijna driehonderd dieren meer.

De prijsdalingen zijn volgens kalverhandelaren de voorbode van meer. Er wordt gezegd dat de nuka-prijzen de komende weken zo’n 25 euro per stuk naar beneden moeten en liefst nog meer. Dat is omdat de kalveren relatief duur zijn en de marge in de vleeskalverhouderij veel te klein is.

In de twee voorgaande jaren waren nuka’s in het begin van het jaar ook ongeveer even duur als nu, maar toen lagen de voerkosten aanzienlijk lager. Sommige vrije mesters gaan nog door met hoge nuka-prijzen betalen. Volgens kalverhandelaren loopt dat spaak. Ze zouden te weinig rekening houden met hun hoge kostprijs en de tegen de zomer afzwakkende markt.

In de huidige situatie is het nog een geluk dat de aanvoer van kalveren vanuit Oost-Europa aan de krappe kant is. Dat houdt het totale aanbod van nuka’s beperkt. Daardoor kan de prijs nog enigszins in de benen worden gehouden.

De verwachting is dat integraties de komende tijd spaarzaam kalveren zullen inkopen. Er wordt ook mee gerekend weer kalverstallen leeg komen te staan.

rognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.