Home

Achtergrond

Concurrent Sonac van start

Na het winnen van een langslepende rechtzaak, die concurrent Sonac aanspande, gaan zes pluimveeslachterijen hun slachtbijproducten voortaan zelf verwerken in hun nieuwe bedrijf Noblesse Proteïns in het Drentse Wijster. Zij zijn daarmee niet meer afhankelijk van monopolist Sonac en realiseren een hogere opbrengst voor hun producten volgens directeur Johan Visser.

Zij zijn voortaan niet meer afhankelijk van monopolist Sonac en realiseren een hogere opbrengst voor hun producten, zegt directeur Johan Visser.

Waarom hebben pluimveeslachterijen besloten hun slachtbijproducten voortaan zelf te verwerken?
”Pluimveeslachterijen moeten hun slachtbijproducten tot nu toe door Vion-dochter Sonac in het Friese Burgum laten verwerken. Dat is het enige bedrijf dat dit proces beheert. Sonac hanteert een ondoorzichtige prijsstelling, waardoor pluimveeslachterijen geen inzicht hebben in de kosten en opbrengsten van hun slachtbijproducten. Zij willen de kosten drukken en de opbrengst verhogen door de verwerking in eigen hand te nemen. Hoeveel geld zij daarmee besparen kan ik nog niet zeggen. Aangezien ik als gepensioneerd financieel directeur van Storteboom goede contacten heb in de pluimveevleeswereld, hebben de zes pluimveeslachterijen (Plukon, Storteboom, Remkes, Van de Miert en GPS) mij gevraagd om directeur te worden van Noblesse Proteïns te worden.”

Hoe bespaart u kosten?
”Het verwerken van slachtbijproducten is het scheiden van vaste stof (proteïnen en vet) en vocht. Daarvoor is erg veel energie nodig. Noblesse Proteïns heeft daarom gekozen voor een vestiging op het Energy Transition Park in Wijster. Op dat terrein zit ook de vuilverbrander Attero. Dat bedrijf wekt bij het verbranden van vuil met stoom veel energie op en kan dat relatief goedkoop aan ons leveren. Attero heeft zodoende een stoomleiding van 700 tot 800 meter naar ons bedrijf aangelegd. Daarnaast heeft Attero een grote waterzuiveringsinstallatie. Die was nodig toen het vuilnis gestort werd. Nu wordt dat vuil verbrand en heeft de waterzuiveringsinstallatie capaciteit over. Wij leveren vuil water aan Attero en krijgen voorgezuiverd water terug voor ons productieproces. Als dat niet gebeurt, moeten wij grondwater oppompen. Daarnaast staan zonnepanelen op het dak. Tenslotte gebruiken wij zo min mogelijk energie. Op deze manier zijn wij milieuvriendelijk bezig.”

Wie zijn uw afnemers?
”Onze klanten zijn Europese producenten van petfood voor huisdieren, aquafeed voor kweekvis en de bemestingsindustrie voor particulieren. Slachtbijproducten bevatten hoogwaardige eiwitten. Daarom is het jammer dat we die niet aan mengvoerfabrikanten voor landbouwhuisdieren mogen leveren. Dat is sinds 2000 verboden als gevolg van de BSE-problemen. Soja is een alternatief voor slachtbijproducten, maar dat leidt ook tot problemen (ontbossing en genetische modificatie). De vraag naar proteïne gaat toenemen door de sterke groei van de wereldbevolking. Met proteïnen van slachtbijproducten ben je in staat een antwoord te geven op een groeiende behoefte. Deze proteïnen zullen we binnenkort ook weer aan landbouwhuisdieren mogen geven. Daarnaast proberen we onze producten ook buiten Europa, waar consumenten het hele pluimveekarkas opeten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.