Home

Achtergrond

Boerenrockers gezocht voor eigentijdse versie Normaal

Gezocht: jonge boeren voor een nieuwe rockband. Die band moet in het gat springen dat Normaal en Jovink achterlieten. De ’Voices van het platteland’ moeten wel bereid zijn de trekker voorlopig te laten staan.

Het is de laatste jaren wat stil op het gebied van boerenrock in het oosten van het land. Het ooit zo succesvolle Normaal laat zich nog maar weinig horen, Jovink en de Voederbietels zijn gestopt met optreden. Tijd voor vers bloed, vinden Henri Frijlink en André Wienen.

Frijlink is ondernemer met een detacheringsbureau, Wienen heeft ervaring met de organisatie van festivals en als manager. Samen willen ze nu een nieuwe, jonge band opzetten die in de voetsporen treedt van de succesvolle boerenrockers uit de jaren 80 en 90.

”Op dit moment is er geen enkele boerenrockband met mensen onder de veertig”, verklaart Frijlink. ”Het leeft niet bij jongeren. Ik zie het aan mijn eigen zoon van negen, die heeft posters van Nick en Simon in zijn kamer hangen. Terwijl er volgens ons bij de jeugd op het platteland wel degelijk behoefte is aan een eigen identiteit. Muziek kan daarbij als bindmiddel werken.”

Meevarend op het succes van talentenjachten als de Voice of Holland en de X-Factor, beginnen Frijlink en Wienen een zoektocht naar muzikanten tussen de 18 en 28 jaar. Wie wil meedoen moet kunnen zingen, drummen of gitaar spelen, maar ook gevoel hebben voor wat er speelt op het platteland. ”Deelnemers mogen best uit de stad komen, maar het boerenleven moet ze wel aanspreken”, zegt Frijlink. ”Geen mensen die eerst een wasknijper op de neus zetten voor ze een stal inlopen, zeg maar.”

Ook meiden zijn welkom, benadrukt hij. ”Die kunnen best in een boerenband passen. Kijk maar eens naar een muzikante als Tessa Boomkamp, die succesvol als drumster bij Normaal heeft gespeeld.”

De nieuwe band moet het publiek doen denken aan een jongere en eigentijdse versie van Normaal. ”Als ze optreden, dan moeten ze een spektakel op het podium laten zien, en daarmee ook interessant zijn voor mensen die misschien niet zo van dialectrock houden”, legt Frijlink uit. ”Bovendien moeten de bandleden benaderbaar zijn en openstaan voor social media. Want dat is tegenwoordig ook belangrijk.”

De initiatiefnemers pakken hun zoektocht gedegen aan. Uit de aanmeldingen – er zijn inmiddels zo’n 130 serieuze reacties binnen – volgt een selectie van rond de twintig kandidaten. Zij nemen het in voorrrondes tegen elkaar op, waarbij ze worden beoordeeld door een jury van professionals uit het muziekvak. Zijn de winnaars eenmaal bekend, dan staan een platenlabel, een artiestenbureau en enkele boekingskantoren klaar om de artiesten verder op het goede spoor te zetten.

Met regionale omroepen proberen Frijlink en Wienen tot overeenstemming te komen voor een docusoap over het ontstaan van de band. Ook bij de landelijke omroepen proberen ze binnen te komen, maar dat ligt ingewikkelder, zegt Frijlink. ”In Hilversum is het lastiger serieus te worden genomen als je uit het oosten van het land komt. Al zie je dat wel iets veranderen sinds het succes van Boer zoekt vrouw.”

De vier gelukkigen die als een soort ’Voices van het platteland’ de eindstreep halen, staat een druk programma te wachten. In april wordt hun single (een nummer dat al klaarligt en is geschreven door Peter Koelewijn) gepresenteerd bij radiozender 3FM. Vervolgens zijn er diverse optredens, waaronder op het festival Retropop in Emmen, dat in juni wordt gehouden.

Kandidaten die uit het boerenvak komen, moeten bereid zijn de trekker voorlopig te laten staan als ze tot de uiteindelijke band gaan behoren. ”Het is dus ook wel handig om een broer te hebben die de bedrijfsvoering kan overnemen als je wordt uitgekozen”, grapt Frijlink. Want tot laat optreden en daarna weer vroeg opstaan om de koeien te melken; dat gaat nu eenmaal moeilijk samen.
Aanmelden kan nog tot eind februari op www.plattelandsheld.nl.

Rockers uit de provincie
Boerenrock, rockmuziek die in dialect wordt gezongen, komt uit de Achterhoek. De groep Normaal is de grondlegger. Deze band werd in 1973 opgericht door Bennie Jolink en Jan Manschot. Zij braken landelijk door met hits als Oerend Hard en Deurdonderen. Gijs Jolink, de zoon van Bennie Jolink, begint in 1992 samen met Hendrik Jan Lovink de band Jovink en de Voederbietels, die vooral in de regio populair is. Tegenwoordig treden zij minder op en houden ze zich voornamelijk bezig met de organisatie van het Zwarte Cross-festival. Ook uit Drenthe komt veel boerenrockmuziek. De band Skik scoort in de jaren 90 landelijk een paar hits. Ook Mooi Wark krijgt landelijk enige bekendheid onder plattelandsjongeren. Verder zijn er vooral lokaal bands actief.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.