Home

Achtergrond

Beperkte invloed economische crisis

De markt voor melkpoeders is stabiel. De exportpositie van Europa is door de stijgende dollarkoers ten opzichte van de euro flink verbeterd.

Zelfs de export van volmelkpoeder wordt met de huidige koers van € 1,28 interessant. Duidelijk is dat de concurrentiepositie van Europa flink verbeterd is ten opzichte van de belangrijkste concurrent Oceanië.

De internetveiling van Fonterra liet deze week voor de derde opeenvolgende keer een daling zien. Dit keer ging het wel om een bescheiden gemiddelde daling van 0,7 procent. Vollemelkpoeder scoorde ditmaal gemiddeld een opbrengst van  3.554 dollar (2.731 euro) per ton en mageremelkpoeder  3.269 dollar (2.512 euro). In beide gevallen is dat nog geen procent minder opbrengst dan op 20 december.

De economische crisis lijkt de zuivelexporteurs tot nu toe maar zeer beperkt te hinderen. De crisis speelt met name in Europa en niet daarbuiten. Wel worden wat meer contracten voor de korte termijn afgesloten. Buiten Europa wordt er volgens de exporteur maximaal twee maanden in het voren gekocht. Binnen Europa wordt er wel verder vooruit gekeken. Het is opmerkelijk dat de economische crisis tot nu toe maar een beperkte invloed op de zuivelexport heeft. De volatiliteit op de markt is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Droogte in Rusland, politieke onrust in Noord-Afrika en de wisselende dollarkoers hadden hun invloed op de internationale zuivelmarkt.

Op de liquide melkmarkt was het vooral vorige week erg rustig. Deze week is er weer veel melk beschikbaar waardoor de prijs wat is gedaald. De spotnotering voor rauwe melk is wat gedaald en ligt rond de 31 cent. Januari en februari zijn wat betreft de liquide markt seizoensmatig gezien de wat zwakkere maanden.

Terwijl de vetproducten het wat minder doen, room noteerde vorige week nog boven de 4 euro maar is nu weer onder de 4 euro gedaald, is de handel in eiwitproducten vast te noemen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.