Home

Achtergrond

Beleggers zien heil in fabrikant trekkers

De beurskoers van trekkerfabrikanten laat zien dat er vertrouwen van beleggers is in landbouw.

De snelste stijgers in de  Boerderij-index zijn ook afgelopen week Case New Holland, Agco en John Deere. Bij Case New Holland is niet duidelijk wat de sterkste aantrekkingskracht heeft op beleggers; de mogelijke overname van Kvernerland, de bouw van een grote fabriek in China of de algehele verwachtingen voor trekkerverkopen in de wereld.

De bouwers van landbouwvoertuigen staan in de top 5 van stijgers met Monsanto en Yara, allen bedrijven die primaire producenten voorzien van hun productiemiddelen, doorgaans een redelijk stabiele markt. Al zijn signalen van analisten verschillend. In Nederland stelde ING deze week een krimp van de verkopen te verwachten. Uit Duitsland klonken wat meer hoopvolle berichten over de verkopen van de landbouwvoertuigen. Orderportefeuilles van fabrikanten zijn overvol.

De lijst met bedrijven met dalende beurskoersen is groter deze week, al zijn het geringe bewegingen. Wat opviel deze week is de daling bij Unilever, de Nederlandse partij in de Boerderij-index. Analisten stelden verwachtingen bij voor dit aandeel. Met de temperende economie op belangrijke afzetmarkten wordt twijfel geuit over de groeikansen. Met de stijgende kosten moet er meer omzet zijn om de doelstellingen te halen. Daar worden vraagtekens bij gezet.

Onderaan de lijst is verder zichtbaar dat de twee groente- en fruitmultinationals het lastig hebben. Toch is de verwachting dat met name Dole wel eens de weg omhoog kan gaan vinden. Het bedrijf reorganiseert om de prestaties op de Europese markt te verbeteren en heeft onmiskenbaar aardige nieuwe producten uitgebracht waarvan veel verwacht wordt. Total Produce is niet gebaad bij een sterkere Britse pond, al is weinig gehandeld in het aandeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.