Home

Achtergrond 1 reactie

Analisten dicteren de koersen

In een nieuwsarme week voor de beursfondsen in de Boerderij Vandaag Index spelen analisten een doorslaggevende rol, zo blijkt.

Grootste stijger is het Amerikaanse groente en fruitconcern Dole. De merkfabrikant voor fruitsalades - en in mindere mate groente - lijkt door analisten meer op hun waarde ingeschat. Al eerder stelden analisten dat de koers onderschat blijft. Deze week werd dat bevestigd in een onderzoek en eindigde Dole bovenaan een lijst met onderschatte beursfondsen. De vooruitzichten voor Dole zijn gunstig met een vergaand kostenprogramma op de EU-markt en veelbelovende nieuwe producten. Het lijkt de belangrijkste reden voor de koersstijging van bijna 11 procent.

Bij de belangrijkste fondsen voor landbouwmechanisatie zijn analisten niet eensluidend over mogelijke ruimte voor verdere stijging. De fondsen Case New Holland, Agco en John Deere blijven ook deze week stijgen, met Case New Holland als snelste stijger. Volgende week komt Case met de jaarcijfers. Beleggers lijken hierop een voorschot te nemen. Toch zijn er steeds meer analisten die de koers van rond de 54 dollar te hoog vinden. De jaarcijfers zullen volgende week uitsluitsel geven over de waarde van deze voorspellingen.

Nutreco reeg deze week zes dagen van koerswinst aan elkaar. Dat bracht de voerproducent een koerswinst van ruim 3 procent. Ook hier lijkt de mening van analisten doorslaggevend. De grootste visvoerproducent van de wereld kreeg gunstige recensies bij analisten.

Het Amerikaanse vleesbedrijf Tyson Foods was deze week één van de minst presterende fondsen. Analisten verwachten dat de marges op vlees onder druk komen door de geldende verhouding tussen vraag en aanbod op de vleesmarkt. Tyson werd 3 procent minder waard, een stevige afstraffing van beleggers.

Prognose: markt onzeker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Analisten hebben een veel te grote invloed, ook al zullen ze dat ontkennen. Neem alleen al het verhaal van Jeroen Verheul als voorbeeld. Een met als laatst prognose: markt onzeker. Wanneer de markt zeker is is er geen analist nodig, maar de markt wordt vaag en daarmee onzeker gehouden om de belegger steeds op de verkeerde been te zetten. Waardoor er maar 1 remedie is om alsnog tot een zekere markt te komen: NOOIT meedoen. Dan zijn de analisten ook overbodig, moeten de bedrijven naar de bank om te lenen met als gevolg dat de vraag naar spaargeld toeneemt en daarmee de rente om het spaargeld te verkrijgen, met als gevolg dat het zeker is dat het geld niet meer via koersen verdampt, daarmee een zeker vergoeding voor je geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.