Home

Achtergrond

Amerikaans rentebeleid ondersteunt eurokoers

De euro bereikte een vijfweeks record ten opzichte van dollar. De handel denkt graag in records, maar over een langere termijn bezien is de ontwikkeling niet schrikbarend.

De koers van de euro steeg naar meer dan $ 1,31 door uitlatingen van de Amerikaanse federale bank FED. Door uit te spreken dat de rentepercentages tot zeker 2014 laag blijven, werden veel dollars verkocht. Dat kon woensdag de eurokoers verder opstuwen.

Dat is niet de enige ondersteuning voor de Europese munteenheid. De koers kwam voor de uitspraken van de Amerikaanse FED ook al boven de $ 1,30. De koers zakte woensdag nog iets onder toen uitspraken van met name superspeculant George Soros onrust veroorzaakten. Hij speculeerde op een faillissement van Griekenland en desastreuze effecten voor de Europese Unie. Aan de andere kant deed Soros in andere media meer vertrouwenwekkende uitspraken over de euro. Die zal niet verdwijnen, stelde hij. Daar voegde hij aan toe dat de euro een waardevolle munteenheid is.

Analisten verwachten geen structurele omkering van de markt. Negatieve krantenkoppen over Italiaanse of Griekse leningen kunnen kopers weer richting de dollar sturen en zo de verhouding opnieuw wijzigen. Zo is de onzekerheid over een oplossing voor de eurocrisis niet dichterbij gekomen.

Op het World Economic Forum liet de Duitse premier Angela Merkel weten niets te zien in verdubbeling van het noodfonds. De Duitse aanpak van meer bezuinigen roept ook bij topeconomen meer vraagtekens op. De werkgelegenheid zal verder afnemen bij dit beleid, wat een spoedig herstel van de Europese economie in de weg staat.

Ten opzichte van het pond bleef de euro deze week stabiel. Een euro kost £0,83. Op meer cijfers achter de komma kwam zelfs nog een lichte stijging uit de bus. Voorspellingen die de euro op £0,80 pond plaatsen in 2012 komen tot nu toe in ieder geval niet uit.

Prognose: onzekere markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.