Home

Achtergrond 212 x bekeken

Afzet van peen trekt nog niet hard aan

Het begint iets te winteren, maar nog onvoldoende om nu flink vraag te krijgen naar Nederlandse peen wegens stagnerende aanvoer van veldgewas uit de regio’s met jaarrond productie.

De afzet in zowel Duitsland en België als in Oost-Europa is momenteel te weinig voor prijsverbetering. Er gaat al vrij weinig weg voor contractleveranties, laat staan dat er door grote afnemers extra wordt bijgekocht.

Het aanbod wordt daarentegen juist vergroot doordat er partijen peen uit de bewaring moeten. Dat geldt ook voor de voorraad van verwerkers. De ‘bijna rommel’ wordt uiteraard het eerst weggewerkt. Er is dit seizoen erg veel tarra onder de bewaarpeen. Het gaat om de gevolgen van de geijkte bewaarziektes die veel wortelen opleveren die niet verkocht kunnen worden aan retailers. Daarnaast zorgt een groot percentage ondermaatse peen (korter dan 10 centimeter) nog eens voor extra derving. Dit laatste is weliswaar geen venijnige tarra die onopgemerkt steeds meer schade oplevert, maar drukt de opbrengst per kist na spoelen wel.

In biopeen is er meer optimisme: vrij weinig transacties, maar Duitse koelhuizen raken leeg en Israël is nog niet aan de markt.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.