Home

Achtergrond

Aardappelprijs wil maar traag omhoog

De aardappelmarkt is rustig wat betreft het aantal transacties in Nederland. De verwerkers laten het achterste van hun tong niet zien.

Er is weinig beweging in de Nederlandse fritesnoteringen, zoals die van telersvereniging VTA met een plus van 25 cent aan de onderzijde. Voor export is het beeld niet veel anders, hooguit eenzelfde verhoging. De export begint iets aan te trekken, maar gevraagd wordt wel de beste kwaliteit.

Ondermaatse fritesgeschikte aardappelen, een dit seizoen schaarsere maat, doen het met een niveau van € 6,00 tot € 9,00 per 100 kilo relatief goed, ten opzichte van grovere sortering.
Boeren met goede vrije aardappelen in de schuur zijn nog niet happig op levering. Dat kan geleidelijk de prijs verbeteren, zolang er geen grote hoeveelheden ineens op de markt komen. Een hoger prijsniveau kan op grond van de vlotte afzet van het kant-en-klare product. Voordelige inkoop van grondstof en een gunstige koers van de euro maken Nederlandse frites concurrerend op de wereldmarkt.

De problemen met de kwaliteit en de bewaring van aardappelen zijn al meer onder controle, maar in België komen er nog partijen op de markt die echt weg moeten. Verwerkers zoeken een beter product en betalen nu meer. Belgapom zette de prijs van Bintje op € 5,00 ofwel Nederlands niveau. De grote vraag in België blijkt ook uit de verschillende wijzigingen van de beide Nederlandse Bintje-noteringen. Voor Noord-Nederland zakte de notering 25 cent, voor Zuid-Nederland steeg de prijs juist 50 cent per 100 kilo.

Prognose: prijshoudend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.