Home

Achtergrond

Aardappelmarkt biedt erg rustig beeld

De aardappelmarkt kabbelt rustig door op een niveau waarbij de vraag ongeveer gelijk is aan het aanbod. Er is beperkte handel.

De aardappelverwerkende industrie begeeft zich nauwelijks op de vrije markt en kan vooruit met contractleveranties en meegeleverde overproductie.

Dat heeft in de loop van vorige week effect gekregen op de prijzen in vooral België. Daar ging € 0,25 van de noteringen Belgapom af, zowel voor Bintje als Fontane. De Belgische markt heeft nog steeds te maken met partijen aardappelen die worden aangeboden wegens bewaar- of kwaliteitsproblemen, maar dat is aanzienlijk minder dan een maand geleden.

Nederlands aanbod van vrije aardappelen is beperkt bij het huidige prijsniveau. Op de termijnmarkt kwam pas vrijdag wat meer activiteit, die leidde tot een lichte prijsdaling voor het aprilcontract naar een afrekenprijs van € 7,60. De stemming ging in de afgelopen weken steeds meer richting doorbraak van de grens van 8 euro. Gebrek aan stimulansen uit de effectieve markt remden dat nog af. Er waren vrijdag 158 transacties.

De markt voor tafelaardappelen betitelen insiders als stabiel, meldt het bureau Aardappel Informatie. Hij heeft echter weinig mogelijkheid om te stijgen. Als aan de gevraagde kwaliteit wordt geleverd, leveren vastkokende soorten zoals 35 mm opw. Princess een prijs op van circa € 11,50 per 100 kilo af. Voor ronde soorten, zoals het in Duitsland nog altijd veel geteelde ras Solara, ligt de gemiddelde marktprijs op € 9,50 per 100 kilo af.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.