Home

Achtergrond 226 x bekeken

Zuivelmarkt nog steeds redelijk stabiel

De zuivelmarkt bevindt zich momenteel in een fragiel evenwicht. Er is een groot verschil tussen de handel binnen en buiten Europa. De zaken binnen Europa lopen goed door, terwijl het buiten de Europese grenzen wat moeizamer gaat.

In de maanden juni en juli liep de zuivelhandel nog moeilijk, maar vooral de eerste helft van augustus liet een verbetering zien. Deze opleving lijkt nu weer wat te zijn afgevlakt, maar van een verdere daling lijkt geen sprake. De vraag is niet overweldigend, maar ook het aanbod is niet wild. Dat houdt de zaken redelijk in balans. De verwachting is dat de zuivelmarkt ook komende weken nog redelijk stabiel blijft. De vraag blijft hoe de zuivelmarkt zich op de langere termijn gaat ontwikkelen.

Er zijn zorgen over de marktpositie van de EU op de zuivelmarkt. Voor veel zuivelproducten is Europa te duur op de wereldmarkt. Alleen wat betreft de verkoop van magermelkpoeder is de EU nu nog concurrerend. De vraag naar melkpoeder vanuit China laat volgens de handel even op zich wachten. Dat kan voor druk zorgen op andere markten. Daardoor kan de EU later dit jaar mogelijk ook wat betreft de verkoop van magermelkpoeder niet meer op de wereldmarkt meedoen. Veel zal afhangen van de melkproductie op het zuidelijk halfrond, die naar verwachting hoog gaat uitvallen.

De melkproductie in Nederland gaat seizoensmatig wat naar beneden. Het aanbod op de spotmarkt is beperkt. Gesproken wordt van spotprijzen van 39 cent af boerderij. De prijzen in België en Duitsland liggen wat lager.

De afzet van kaas loopt op zich door, maar is niet wild te noemen. De afzet naar Rusland lijkt wat beter te gaan lopen.

Prognose: op de korte termijn stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.