Home

Achtergrond

Zuivelindustrie: actualiteit en niet uitkomst bepaalt inhoud symposia

Zoetermeer – De inhoud van wetenschappelijke symposia die door de zuivelindustrie worden georganiseerd voor zorgprofessionals en wetenschappers wordt meer bepaald door de actualiteit. Dat zegt de NZO desgevraagd in reactie op publicaties van dierenbelangenorganisatie Wakker Dier.

Wakker Dier werpt de zuivelindustrie en de wetenschap voor de voeten, dat ze reclame maken onder het mom van wetenschap. Een woordvoerder van de NZO zegt dat de wetenschappelijke congressen gaan over actuele vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid. ”De thema’s gaan dus niet exclusief over zuivel, maar we leggen wel een link naar zuivel. Zo stonden de afgelopen jaren thema’s als gewichtbeheersing, hart- en vaatziekten, maar ook een onderwerp als de nutrientendichtheid van voedingsproducten centraal.”

Tijdens de symposia worden recente onderzoeksresultaten gepresenteerd over een thema. ”dan maakt het niet of uit of die laatste stand van zaken positief of negatief voor je uitpakt”, aldus de NZO.

De zuivelindustrie financiert de leerstoelen van een aantal hoogleraren. Volgens Wakker Dier bestaat daardoor het gevaar dat het wetenschappelijk onderzoek niet onbevangen meer is, maar vooringenomen.Of registreer je om te kunnen reageren.