Home

Achtergrond 16 reacties

Waar blijft de veehouder?

Een goed rendement en een sociaal leven zijn niet duidelijk genoeg benoemd.

De commissie Van Doorn spreekt. In het rapport Al het vlees duurzaam, op verzoek van het Noord-Brabantse provinciebestuur gemaakt, stelt de commissie dat het enige waar de Nederlandse veehouderij draagvlak aan kan ontlenen duurzaamheid of ‘zorgvuldige veehouderij’ is en rendement. Terwijl het juist ontbreekt aan die duurzaamheid, of in elk geval een duidelijke route daar naar toe.

Het rapport geeft een heldere analyse van de impasse waarin de veehouderij verzeild is geraakt. De veehouder kan weinig anders dan groeien en steeds goedkoper produceren, waarbij hij de gewenste stap naar dier- en milieuvriendelijk haast niet kan zetten. Bestuurders durven geen fundamentele keuzes te maken om uit deze impasse te geraken.

Waarna Van Doorn het pad uit-stippelt waarlangs veehouders die duurzaamheid in 2020 moeten bereiken: één integraal ketenbewakingssysteem, garanderen van de voedselveiligheid, en mineralenkringlopen sluiten. Van Doorn laat geen misverstand bestaan over het eindpunt in 2020: een duurzame en intensieve veehouderij. En passant kaapt hij ook de lopende megastallendiscussie. Omvang is geen doel meer, maar een afgeleide van dier- en milieuregels en arbeidscapaciteit. Klare taal, alles bij mekaar.

Alleen rest de grote vraag: wat nu? Er kan dan wel een afspraak zijn tussen supermarkten om per 2020 alleen duurzaam vlees in de schappen te hebben, maar daarmee is de kous niet af. De helft van het Nederlandse varkensvlees gaat de grens over. Het rapport wijdt daar geen letter aan. Er wordt wel gesproken over rendement voor de boer, maar hoe dat er moet komen is vaag. De vrije markt blijft bestaan; ook van duurzaam vlees kan er teveel zijn, dus de prijs abominabel.

De rendementsvraag verdient een afdoende antwoord. Zoals het er nu uitziet, blijft de boer prijsnemer. Zicht op een redelijk inkomen en een sociaal leven voor de veehouder zijn in het rapport onvoldoende vastgelegd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  Ach meneer Tholhuisen, Waarom zal de consument de producent rendement en een sociaal leven toewensen? De maatschappij is toch totaal individualistisch!
  Als ik alleen al de opsteller van het rapport zie, heb ik al genoeg gegeten.... Weet toch echt zeker dat die man voor enkele jaren geleden in heel wat zaaltjes heeft staan spietsen dat Vion toch echt geen cooperatie meer moest blijven en moest blijven groeien, zodat ons rendement en inkomen gegarandeerd was.........en zie hier momenteel onze situatie in varkensland....moet ik meer zeggen. Als die man toen al geen visie had op de sector, waarom nu dan wel?

 • no-profile-image

  ex boer

  Daan van Doorn heeft de boeren nooit wat gebracht. De uitgekochte slachterijdirecteuren zijn nog altijd blij met hem, evenals enkele bobo's van ZLTO en VION. "Zijn" bedrijf is groot geworden van kadavers en andere bagger, dit over de rug van hondstrouwe boeren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tsja het komt daar op neer dat zelfs de geleerden niet precies weten hoe in de toekomst de varkentje's gewassen moeten worden. Droevige zaak !!!... is dat!!!...

 • no-profile-image

  varkentje

  JaJa lekker schreeuwen maar zelf geen risico lopen.

 • no-profile-image

  Han

  Beste Piet, misschien weten de geleerden wel hoe het varkentje gewassen moet worden, maar is deze weg afgesloten door allerlei internationale handels verdragen. Een afspraak met de retail over >alleen duurzaam< in het schap, geeft geen enkele garantie aan onze varkenshouders m.b.t. prijs en afzet. Hun concurenten zijn nu goedkoper en zullen met duurzamheids investeringen ook goedkoper blijven.

 • no-profile-image

  tijsen

  als dit een seriues plan is kunnen we op 1 januari al beginnen met geen kooieieren meer toe te staan in de winkels ook niet in verwerkte producten.
  hier hoeven geen extra inspaningen voor worden gedaan . als de politiek geen ballen heeft moet de retail maar eens laten zien hoe seriues ze dit plan vinden.
  een beter voorbeeld van duurzaamheid kan ik op dit moment niet bedenken.

  helaas zal het wel weer allemaal wegebben.

 • no-profile-image

  john

  gewoon een verkoopverbod in de winkels voor niet duurzaam vlees.. bedrijven die iets produceren wat in eigen land niet verkocht mag worden hebben geem bestaansrecht.. en schakelen ook om.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Han, ook dat is waar!!!... NEDERLAND IS GEEN EILAND, WAT DE INTERNATIONALE HANDEL BETREFT!!! Bovendien Han, NL is exportland !, ik kan mij voorstellen dat de buitenlandse afnemers niet allemaal de nederlandse duurzaamheid willen belonen. Zo zie je maar weer, het wordt er niet gemakkelijker op voor agrarisch nederland, dat bedoel je toch Han ? groeten.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Leo doet hard mee aan z'n eigen klacht t.a.v anderen. Het niet benoemen van wat een goed rendement is en een sociaal leven doet hij ook niets mee. Geen wonder dat Leo begint met de vraag: Waar blijft de veehouder? Wat mij betreft deze veehouder vermaakt zich wel zo zonder Leo, thuis bezig met rendement en tevens bezig met sociaal leven. Zelfs in de wandelgangen is er geen Leo, dus de vraag waar blijft de veehouder is niet relevant wel de vraag: Waar is Leo?

 • no-profile-image

  Frits

  Toen van Doorn directeur bij Vion was wist hij geen inkomen te brengen bij de boer, en nu weet hij het blijkbaar nog niet. Wat moet je met zo`n rapport ???

 • no-profile-image

  Wim Rohaan

  Het is goed dat we allemaal bezig zijn met ons milieu en met dierwelzijn. Maar wordt onderhands nu geen tijd dat producenten (boeren) en de retail (grootwinkel bedrijven) elkaar eens recht in de ogen kijken over wat er de laatste jaren besproken is. De boeren produceren duidelijk onder de kostprijs maar blijkbaar interesseert het de retail niet en zijn hun uitspraken over een dier- en milieuvriendelijk totaal niet in verhouding tot hun inkoopbeleid.
  Mensen, als dit niet veranderd kun je beter alle kosten en ergernis besparen en aan de toekomst overgeven wat het wordt. WR

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het inkomen en een sociaal leven daar draait alles om! Maar alles moet en niets geeft zekerheid. We moeten constateren dat al bijna 15 jaar veel te weinig is verdient in de varkenshouderij. Ontwikkelingen gaan razend snel en zijn voor de meeste varkenshouders niet bij tehouden. De schaalvergroting is een must, daar komt het bedrijfsleven niet omheen. Grootsschalig is kostprijsverlagend op elk gebied, wie niet meegaat is weg! De grote blunder die in Nederland maakt is, dat ze de grote bedrijven niet probeerd te verdelen over heel Nederland waar ruimte is en vraag naar organische mest! Al die grote bedrijven op elkaar gepropt is zeer onverstandig! Het risico voor negatievekanten is veel te groot. Het is zeer jammer dat men geluisterd heeft naar de milieu en natuurbeweging die heel andere bedoelingen heeft. Zolang zij zonder er een inspanning voor hoeven te doen, hun nog onbezorgt kunnen leven , intreseerd hun dat niet! Ook is de verantwoordelijkheid van de Banken een zorgelijke zaak. Zeer goede ondernemers worden zwaar op de proef gesteld. Bijfinancieren en financiereing bij zeer rendabele uitbreidingen is een lange weg. Ze gaan op de bedrijven zitten i.p.v. meedenken in goede investeringen! Men is gewoon bezig met het voor de gek houden van de mensen. Daarom is het vetrouwen bij veel ondernemers die gezakt! Men heeft te veel geluisterd naar schoppers in de samenleving. Men moet altijd vooruit kijken om het beter te doen en weten wat er in de wereld afspeeld. Maar aan gekke dingen moet men niet meedoen. Populistme heb je weinig als je geen droogbrood hebt om te eten. Veel dure mensen die aan de sector veel geld verdienen en weinig toevoegen moet men snel afscheid nemen. En zeker niet met gouden handdruk! Dit zal de sector niet meer accepteren nu ze zelf bijna uitgebeend zijn! De hard werkende paarden hebben de haver niet gekregen, deze is opgeten door de luxe paarden die geen zweetdruppel hebbeb gelaten! Hoe hou je in Nederland zo nog een goede varkens sector over?

 • no-profile-image

  ..

  Heeft iemand die werkt in ploegendienst een uitgebalanceerd sociaal leven???

 • no-profile-image

  Marnix

  Het grootste probleem is niet de verkoop van duurzame (agrarische) producten te vergroten, maar juist de consument BEWUST zelf de aankoop/verbruik van NIET-duurzame producten te verlagen.

 • no-profile-image

  Han

  @Veehouder, buitenland. Jij gaat uit van Hoe groter hoe goedkoper. Dus zo goedkoop mogelijk produceren met onverkoopbare overschotten is goedkoper (voor het milieu) dan minder produceren voor iets hogere kosten, maar wel verkoopbaar? De oude SSSR heeft ook deze economische wet altijd toegepast, met als resultaat enorme overschotten aan duurzame consumenten goederen. Eind resultaat bankroet. Ik wil niet lullig doen, maar ook het oude kapitalisme (USA en EU) is niet ver van een bankroet verwijderd. En dan te bedenken dat we oneindig goedkoop produceren in onze eindeloos grote eenheden.

 • no-profile-image

  guillaume

  De veehouder is geen issue meer.Van Doorn praat over bedrijven.Het is geen cooperatieve man,dat heeft hij wel bij Vion gerealiseerd.Verder hebben de melkveehouders ook een zware kluif want het gros is te klein in zijn visie.Dus deze man praat niet meer over gezinsbedrijven,en deze vallen ook af de aankomende jaren,op een niet sociale wijze(zie nu varkenshouderij) wil dit geklets vorm krijgen.Laten we het eens omdraaien.In mijn optie kan dan maar beter die 50% export maar beter versnelt afgebouwd worden.De voer en grondstoffenbranche kan via Rotterdam, Duitsland van voer voorzien via de Betuwelijn,wordt deze ook een keer rendabel.Dus hoeven we hier ook niet bang te zijn voor de periferiebelangen en slachten wordt grotendeels goedkoop in Duitsland etc al gedaan.Dit scheelt meteen veel mest/milieukosten/transportkosten.M.A.W dit rapport is te soft.De grote exporterende varkensbedrijven sluiten binnen 4 jaar.De gezinsbedrijven stimuleren in nog meer kwaliteit voor grotendeels binnenlandse marktconcept.Spreiding van dierziekte risico"s met kleine populaties.Meer draagkracht op eenvoudige wijze voor n.l.consument(hoef je dus ook niet te verweren)Grote vervuilende voerimporteerde/exporterende overschotbedrijven langzaam saneren en daar heeft van Doorn ervaring(snel) in.Dus verplaatsen die grote varkensfabrieken want voor de wereldmarkt zijn deze ook te duur in Nederland,massa is geen kassa meer en die luchtbel moet nu maar eens doorgeprikt worden via de banken.En nu niet een varkenstekort creeeren ten koste van het gezinsbedrijf,saneren moet maar eens over de rug van de grote hondsbrutale varkensbaronnen gaan en hun vriendjes.Daar raak je geen emotie mee want deze olv.V Doorn proberen de particuliere boeren de markt af te pikken en dat doe op deze manier met als doel de boeren van de plek te drukken door er een technocratische varkenshouderij van te maken.Wie mag blijven de gezinsbedrijven of de Fabrieksbedrijven wat in mijn optie heel simpel is grote bedrijven die niet renderen net als in de industrie, verplaatst zich naar goedkopere landen.We worden gewoon de export markt kwijt,dus ook de grote bedrijven horen hier niet meer thuis.Zonder al deze overschotkosten is het rendement voor het gezinsbedrijf snel hoog en is er veel meer mogelijk en bespaar je een hoop leed.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.