Home

Achtergrond

Vrije aardappel nog lang niet plaatsbaar

Het gaat rap met de aardappeloogst. Zelfs zo rap dat de VTA-telers de resultaten van hun proefrooiing van deze week lang niet allemaal hebben kunnen rapporteren. Het ziet er niettemin naar uit dat de opbrengst qua volume weliswaar goed is, maar niet buitensporig.

Al eerder is gemeld dat de planten gemiddeld veel minder knollen hebben en dat het veel grotere gewicht per stuk er toe leidt dat de tonnages per hectare op peil blijven. Volgende week kan ook meer gezegd worden over de kwaliteit. Deze dagen wordt al vrij veel groen gesignaleerd en ook de onderwatergewichten zijn bij sommige rassen niet geheel bevredigend.

Hoe dan ook is de voorziening van de verwerkende industrie momenteel een peulenschil. De fritesfabrieken hebben in een vroeg stadium van het seizoen al gezorgd voldoende levering veilig te stellen volgens contract. Meelevering van overschot doet de rest. Vrije aardappelen zijn nog nauwelijks plaatsbaar.

Prognose: prijsdruk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.