Home

Achtergrond 20 reacties

Vettax doet Deense voedingssector gruwen

De Deense consument krijgt met ingang van 1 oktober te maken met een accijns op vet. De tax is vastgesteld op € 2,15 per kilo verzadigd vet.

Onder meer zuivelproducten worden daardoor duurder, maar ook vlees, vleeswaren, bakproducten enzovoort. Een pakje boter van 250 gram bijvoorbeeld stijgt zo’n 40 cent in prijs, zo blijkt uit ramingen die het ministerie van belasting heeft gemaakt.

”De prijsstijgingen voor sommige producten zijn tamelijk opvallend,” erkent een directiewoordvoerder van één van de leidende supermarkten, Dansk Supermarked, exploitant van onder meer de discountformule Netto.

De vettax is aanvaard met een brede meerderheid in het parlement, maar stuit desondanks bij de voedings- en genotmiddelenindustrie en de federatie van boeren en coöperatieve verwerkers Landbrug og Fødevarer (LF) op massief onbegrip. Niet alleen de consument wordt namelijk fors getroffen, de voedingsfabrikanten zelf ook, omdat de heffing een hoop administratieve rompslomp met zich meebrengt. De loonkosten worden daardoor volgens de berekeningen van industriewerkgeversorganisatie DI 1 procent hoger.

Zuivelmarktleider Arla schat de administratieve kosten van de tax op 0,7 miljoen euro. De omzetderving door de heffing raamt het concern op 17 miljoen euro.

De importeurs en de handel gaan uiteraard ook niet vrijuit. ”Omdat men in in het buitenland moet gaan rondrennen om allerlei informatie over de producten te verkrijgen wordt het een dure affaire,” constateert ook de handelsbrancheorganisatie Dansk Erhverv (DE).

Het bedrijfsleven waarschuwt er tevens voor dat de variatie in het aanbod in de supermarkten flink kleiner kan worden, omdat het gewoon te lastig wordt om bepaalde waren nog aan te bieden in Denemarken, een bovendien bij voorbaat al niet zo’n heel aantrekkelijke markt voor buitenlandse leveranciers vanwege zijn geringe omvang en de ligging.

LF heeft al in een eerder stadium aangekondigd dat het van plan is de vettax aan te vechten bij de Europese rechter, en wel met het argument dat de heffing het Deense bedrijfsleven een concurrentienadeel bezorgt. Denemarken is het enige land in de EU met een dergelijke accijns.

De maatregel is onderdeel van een pakket dat erin voorziet om de belasting op inkomen te verlagen. Om het daardoor ontstane gat in het overheidsinkomen te dichten is onder meer de belasting op vet een feit geworden, mede vanuit de gedachte dat de volksgezondheid wordt bevorderd. De consument zou gaan kiezen voor producten met minder verzadigd vet.

De opbrengst van de tax schat de regering op een slordige 200 miljoen euro per jaar. In juli, ofwel zo’n vier maanden na de aanvaarding in het parlement, heeft de regering wel toegegeven dat het positieve effect op de volksgezondheid naar verwachting nagenoeg te verwaarlozen zal zijn.

De verontwaardiging over de nieuwe heffing bij LF is er alleen maar groter door geworden, temeer daar het voedingsbedrijfsleven al veel heeft gedaan om de vetconsumptie te beperken met de lancering van vetarme producten. ”De zuivelsector heeft bijvoorbeeld de afgelopen 10 jaar 13 miljoen kilo verzadigd vet uit de producten verwijderd. Dat komt neer op 2,5 kilo per Deen,” aldus zakelijk leider Claus Richter van LF.

Overigens geldt er voor de tax wel een grens, er wordt geen accijns geheven op producten waarvan de inhoudt verzadigd vet zich beperkt tot hooguit 2,3 procent. Dat betekent onder meer geen vettax op magere melk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaasje1

  vet

 • no-profile-image

  klaasje1

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

 • no-profile-image

  asdkja

  vet

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.