Home

Achtergrond 290 x bekeken

Verhagen moet koek van 1,3 miljard euro nog verdelen

Het kabinet wil de tuinbouw als topsector van de Nederlandse economie stimuleren, maar met hoeveel geld blijft nog onbekend. Minister Maxime Verhagen hamert ondertussen op ’het netwerken met onderzoek en overheid’.

Minister Maxime Verhagen van Economische zaken, Landbouw & Innovatie (ELI) presenteerde dinsdag in zijn Bedrijfslevenbrief de grote lijnen van het economisch kabinetsbeleid tot en met 2015. Verhagen geeft in die brief over de negen topsectoren, waaronder de tuinbouw en de agrofood-sector, nog geen uitsluitsel over welk deel van de koek van 1,3 miljard euro zij krijgen.

Dit voorjaar waren de voormannen en ondernemers uit de topsectoren druk met het formuleren van een advies aan het kabinet.

Verhagen: ”Het economisch beleid van dit kabinet is fundamenteel anders dan van voorgaande kabinetten. Niet meer alleen randvoorwaarden scheppen, maar in de zogeheten Gouden Driehoek met ondernemers en onderzoekers blijft de overheid actief betrokken. Want zeker internationaal kunnen ondernemers alleen uitblinken in netwerken met onderzoek en overheid.”

De uitwerking van het beleid voor 2012 moet vorm krijgen in innovatiecontracten, waarin komt te staan wat voor onderzoek er door wie gefinancierd gaat worden.

Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland, reageert positief op de brief van Verhagen. Hermans ziet uit het advies thema’s terugkeren: ruimte en bereikbaarheid, internationalisering, duurzaamheid, kennis, onderzoek en onderwijs, het ’merk’ Holland en – met extra aandacht - gezonde en veilige voeding. ”Zo zetten we hoog in op een gesloten keten voor voedselveiligheid”, aldus Hermans, verwijzend naar de Ehec-crisis.

Greenport Holland benadrukt dat de tuinbouw zelf in totaal zo’n 200 miljoen euro investeert om de actieagenda uit het advies aan het kabinet tot een succes te maken. De overheid wordt, naast lopende programma’s, in die actieagenda om een investering gevraagd van 220 miljoen euro uit het topsectorbudget. ”Van deze 220 miljoen euro is 70 miljoen euro bestemd voor kennisontwikkeling, de overige 150 miljoen vraagt de sector samen met agrofood voor internationalisering.”

Bedrijven die meteen al aan de gang willen met innovatiesubsidies hebben overigens al voordeel van het door Verhagen aangekondigde beleid. Alle MKB-bedrijven (niet de primaire tuinbouw) kunnen gebruik maken van een tot 1 miljard euro verruimde borgstelling en een Innovatiefonds met daarin 500 miljoen euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.