Home

Achtergrond 1128 x bekeken 7 reacties

Verdamping uit bomen koelt planeet af

Brussel - Het was lang onduidelijk wat het effect is van water dat verdampt uit bomen. Onderzoekers van het Ecology Department van Carnegie besluiten in een nieuwe studie dat de verdamping de aarde afkoelt, en dat het effect niet beperkt blijft tot het lokale klimaat.

Dat verdamping tot afkoeling leidt, weet elke scholier al na de eerste lessen fysica. De effecten van verdamping uit het bladerdak op de lokale temperaturen zijn dan ook al langer bekend: regio's die bebouwd zijn, hebben lichtjes hogere temperaturen dan bosrijke gebieden. Maar tot nog toe was niet bekend of het effect ook toepasbaar is op het wereldwijde klimaat. Sommige onderzoekers vermoedden zelfs dat de waterdamp de opwarming van de aarde stimuleert, omdat de damp als broeikasgas zou functioneren in de atmosfeer.

Het onderzoek, dat verscheen in Environmental Research Letters, brengt duidelijkheid: uit de klimaatmodellen van de wetenschappers blijkt dat verdamping de opwarming van de aarde tegenwerkt. De verdamping vormt immers laaghangende wolken in de atmosfeer, die de stralen van de zon reflecteren.

"Dit toont aan dat verdamping uit bomen en vijvers in stadsparken, zoals Central Park in New York, niet alleen de stad helpen afkoelen, maar ook de hele planeet", zegt Ken Caldeira van het onderzoeksteam.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als dit klopt, dan roepen we het klimaat probleem duidelijk over ons zelf af, door steeds maar meer oerwoud en andere bos gebieden te elimineren. Zelfs de overbegrazing van de steppes werkt dan de opwarming in de hand. Ook de urbanisatie werkt ons tegen als we de opwarming willen tegen gaan. Mijn inschatting is dat de veehouderij maar een minime factor is, als we ten minste de ongebreidelde uitbreiding van voeder gewassen niet mee tellen. Zou de biobrandstof dan niet zo goed zijn als gedacht?? Zou de aarde toch te VOL zijn???

 • no-profile-image

  Ik meende dat men onlangs nog tot de conclusie kwam dat de aarde de afgelopen 10 jaar juist was afgekoeld.

 • no-profile-image

  doordenker,

  Verdamping uit bomen koelt onze planeet af.De verdamping uit landbouwgewassen is toch de zelfde waterdamp,Hoe harder een gewas groeit hoe meer water er nodig is voor de plant,dus is er ook meer verdamping door de plant.Bewijs : In de woestijnen is er geen verdamping en zijn de temperaturen overdag wel 40 tot 50 graden celsius.In het regenwoud met veel verdamping zijn de dagtemperaturen constant rond de 30 graden celsius zelfs bij de evenaar.
  i

 • no-profile-image

  Als in de grote steden geen fonteinen waren, was het er niet uit te houden van de hitte. Al die stenen en het glas zijn een enorme hittebron. De fonteien zorgen voor grote afkoeling. De verdamping van de bomen is groot, tot zolang ze water aan kunnen. Het is onbegrijpelijk dat je in de Nederlandse bossen zoveel bomen om liggen. Als ze van zoveel waarden zijn, ruim de omgevallen bomen op en poot er nieuwe terug! Daar zijn de bossen voor, bomen kort langs wegen en gevaarlijke kruisingen brengen daar alleen maar verdriet door de ongelukken die daardoor gebeuren. Dit is niet uit teleggen an de verkeersslachtoffers.
  De gewassen op de landbouwgronden verdampen heel veel water als de temperaturen hoog zijn. Dat het waterpeil van het oppervlaktewater voldoende hoog wordt gehouden in de zomer dag is van groot belang. De plant kan dan bij normale weersomstandigheden voldoende water uit de grond halen, om tegroeien en te verdampen wat er bij hoort. Alleen bij te weinig neerslag moet men dan met de regeninstallatie beregenen om het te kort aan te vullen. Als het waar is dat de aarde iets opwarmt, komt het vooral door de zeer grote steden. In de kern van de dorpen en zeker de steden is het altijd warmer dat op het platteland in het buitengebied. De landbouw is van zeer groot belang tegen de opwarming van de aarde! Waarschijnlijk veroorzaakt door de steden!

 • no-profile-image

  Uit de stroom aan onderzoeken over het klimaat met steeds weer andere uitkomsten blijkt dat er nog veel onzeker is , het is naar mijn idee ook een illusie dat de mens grip heeft op het klimaat , daarmee wil ik niet zeggen dat we niet zuinig op de aarde moeten zijn !
  De hoeveelheid water op de aardbol en de atmosfeer is zo groot dat wij de temperatuur hiervan niet zomaar een graad kunnen beinvloeden

 • no-profile-image

  @Weidekoe Uit de onderzoeks resultaten blijkt dat de gelederen hun eigen werkplek veilig stellen, door steeds nieuwe aspecten toe te voegen en die moeten >onderzocht< worden. Om deze onderzoeken te betalen is geld nodig en dit verschaft de politiek door met de onderzoeks rapporten in de hand stees weer zondebokken aan te wijzen die Belast worden met een milieu (onderzoek) heffing. Hadden we eerst de AUTO, toen het VARKEN en de KOEien scheten. eindelijk een positieve wending BOMEN / BOSSEN geen uitbreiding meer van de oerwoud ontginning voor biobrandstof en eiwit productie of milieu heffingen.

 • no-profile-image

  Geloof je dat nou zelf Han? Ze zullen hun melkkoetje blijven melken totdat alles kapot is. En dan zullen we het moeten hebben van de zelfbenoemde "wetenschappers". STERKTE!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.