Home

Achtergrond 11 reacties

Varkens Vandaag vervelend voor LTO

Bobo’s van LTO juichen het initiatief van Varkens Vandaag toe. Inwendig lachen ze als een boer met kiespijn.

Verrassend hoeveel publiciteit de mensen van Varkens Vandaag kregen. Een enorme opkomst op de eerste vergadering en verslag in regionale en landelijke dagbladen. Met een positieve ondertoon. Bijna onwerkelijk als het om varkens gaat.

Zou het deze nieuwe club wel lukken, wat de LTO in al die jaren niet heeft kunnen bereiken? Alle respect voor Annechien ten Have, die als voorzitter van de varkenshouderij van de LTO met kop en schouders boven de andere sectorvoorzitters uitsteekt. Het is haar echter niet gelukt om de varkenshouderij positief over het voetlicht te krijgen.

Ook Wyno Zwanenburg niet. Die haalt met zijn verzet tegen maatschappelijke ontwikkelingen wel vaak de krant, maar meestal in negatieve zin. Schiet je ook niets mee op.

En dan ineens een nieuwe club Varkens Vandaag met nieuwe mensen aan het roer. Kennelijk werd daar op gewacht. Anders zou de aanhang bij de start nooit zo groot zijn. En vooral niet met een onderwerp dat gericht is op een betere communicatie met de voor de varkenshouders Boze Buitenwereld.

Vervelend voor de LTO. Die heeft dit soort dingen ook op de agenda. Doet ook wel wat. Kennelijk slaat het niet aan. Pijnlijk dat een nieuwe club dan de touwtjes in handen neemt. Vooral als de belangstelling bij de start zo enorm is. En nu maar hopen dat het wat oplevert.

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Ik ben het niet helemaal eens met deze conclusie, ja, varkens vandaag heeft de media bereikt en dan vooral in Brabant. Echter hebben we de lobby van LTO en NVV heel hard nodig om richting de politiek in Den Haag , Brussel en wellicht wereldwijd iets te bereiken.
  Ik heb niets aan een groepje boeren dat roept, ik heb de stem richting wetgever nodig.
  Natuurlijk kan dat altijd beter en wellicht dat het ook anders moet maar om nu meteen zo'n belabberde uitspraken te doen lijkt mijn inziens meer op sensatie zoeken en de boeren nog meer naar elkaar uitspelen.
  Leuk initiatief van Varkens vandaag maar ik vraag me wel af of er genoeg fundering onder zit om het echt blijvend te maken. Ik zou liever het idee van bijvoorbeeld varkens in zicht meer uitgebreid zien. Afgelopen weekend hebben er veel bedrijven meegedaan en blijkbaar is daar ook veel burgerij op af gekomen. Er zijn al zulke goeie initiatieven, stop daar dan wat meer energie en middelen in en dan hebben we niet nog meer clubjes nodig.
  LTO en NVV staan niet in de meest makkelijke positie en soms denk ook ik wel eens, dat had anders geformuleerd moeten worden maar het is altijd makkelijker commentaar geven als buitenstaander blijkbaar.

 • no-profile-image

  Natuurlijk is het niet leuk voor de LTO dat er weer een nieuwe club voor varkenshouders ontstaat. Het is ook niet goed. Drie clubs die de belangen van de varkenshouderij behartige is teveel van het goed. Het wordt tijd dat LTO, Vakbond Varkenshouderij en Varkens Vandaag om tafel gaan zitten om hiervoor een oplossinbg te zoeken. Alle drie zichzelf opheffen en met één frisse nieuwe club verder. Dat is het beste.

 • no-profile-image

  Stel >Varkens Vandaag< bereikt het doel, iedere Nederlander weer positief over het varken, de varkenshouderij en de varkenshouder. Iedereen blij maar levert dit ook een hogere prijs op voor de boer? Betekent dit een betere mestbalans met lagere mest kosten etc.? Eet iedere Nederlander / Europeaan nu uitsluitend Nederlands varkensvlees? Ik heb nog nooit gehoord dat een goed imago resulteert in een betere marge voor de producent zolang het inwisselbaar is met een goedkoper alternatief. Ik wens de varkensboeren een goede toekomst, maakt niet uit onder welke vlag.

 • no-profile-image

  Ineke2011

  De veehouderij is per defenitie nooit duurzaam te maken, duurzamer wel misschien door een nóg hoger rendement?.: Zoals koeien die misschien wel minder eten maar als treurige skeletten in de stal staan en na ongeveer 5 jaar op zijn. en een groot deel van de varkens die vergast worden in.p.v. electricutie omdat dat een beetje goedkoper is. Hebben de dieren het goed?, dan nog wordt er via de veestapel onnodig ontzettend veel voedsel en water verspild, bovendien zijn dieren niet gemaakt om als voedsel voor de mensen te dienen.

  Het enig acceptabele is eigenlijk alleen te investeren op vrije uitloop met de bedoeling het af te bouwen en over te stappen op diervrije landbouw dan pas zal er pas harmonie en echt wederzijds respect komen tussen burger, boer mens en dier


 • no-profile-image

  Ineke je roept nogal wat maar klopt het allemaal wel wat je zegt ?
  Als er op mijn bedrijf een koe is die niet meer wordt gemolken,en dat is soms wel na 10 tot 13 jaar, is zij niet graat mager, en dan laat ik het dier nog een zomer lang in een natuurgebied grazen waar zij gewoon oppervlaktewater drinkt en het voor ons mensen nutteloze gras eet voordat ze na de slager gaat .
  Ben ik nu dus een verspiller van grondstoffen?

  En wat bedoel je met wederzijds respect tussen burger boer mens en dier
  een boer hoort zeker niet in de catagorie mens !

 • no-profile-image

  Ineke, eet jij nou maar lekker vegatarisch maar laat mij aub mijn stukje vlees eten zonder mij een schuldgevoel aan te praten
  een veehouder houd vee omdat er vraag naar is dus dring je mening niet zo op

  jij kan ook gewoon respect hebben voor een andere mening al denk je misschien dat jij het alleen weet

 • no-profile-image

  Het mag duidelijk zijn dat Ineke niet zo goed weet waar ze het over heeft.
  Dieren zijn volgens haar niet gemaakt om op te eten????
  Wel eens naar de natuur gekeken?
  Wel eens van een voedselketen gehoord?
  Mensen zijn slechtst een deel van die voedselketen.

  Maar als jij vindt dat een mens geen vlees mag eten, prima eet jij lekker sla. Maar zijn planten eigenlijk wel gemaakt om te eten?????

 • no-profile-image


  ineke ik kan je aanraden om even te kijken op Uitzending gemist en dan de uitzending van Paul Rozemuller zijn reis documentaire over Amerika en wel de uitzending van afgelopen zondag (11/9/2011).Dan moet je goed luisteren naar de uitleg van het Indianen opperhoofd over het gebruik van de aarde en haar delfstoffen. Denk hierbij niet alleen aan die viese boer, maar vooral aan de burgers en hun claim op de rijkdommen van de aarde. Misschien dat je dan begrijpt waarom er veehouders zijn en wat herkauwers betekenen voor de kringloop.

 • no-profile-image

  We gaan veel te veel in op onnozele reacties. Er wordt veel onwaarheid gezegt en geschreven. Dat de veehouderij daar last van heeft is een feit. De natuurorganisaties willen steeds meer natuur. De landbouwgrond hebben ze daar voor nodig! Daarom gebruiken ze alle middelen om het de boeren moeilijk te maken. Bezwaren op vergunning aanvragen, problemen verzinnen om de boeren op kosten te jagen, en antiereclame op de producten van de boeren.En ga zo maar door!! Een verkeerd willend mens heeft niets te verliezen, ze doen rare dingen. Als je ze heen laat doen ga je er onder door! Het is net onkruid, je moet ze in de kiem aanpakken anders overwoekerd het onkruid het goede gewas!

 • no-profile-image

  Zolang ook de grootschalige boeren(en banken+periferie=bobo's) denken alle landbouwareaal voor hun bestemd is doen we net als grote natuurorganisatie's(grond claimen) mee aan weerstand geven aan kunstmatige nep kringlooplandbouw te forceren door techniek wat om te fabriceren en aan de gang te houden ook erg vervuilend is.Zolang wij in Nederland de voorspronggedachte niet los kunnen laten creer je vanzelf een financiele monocultuur(niet gunstig voor de boer) en jaag je de burgers in het harnas.Die echt niet te weinig voor het voedsel willen of kunnen betalen(paar centen).Maar door de voedings en Supermarkten Multinationals gecreerd worden.Zolang dit proces zich blijft voorzetten helpt het charmeoffensief van 'varkens vandaag' niet tot het gewenste resultaat,een eerlijke prijs.LTO is zeker geen voorbeeld van belangenbehartiger maar een club van partijdige grote boeren en adviseurs met maar een ding als doel,eigenbelang en alleenheerschappij met zo min mogelijk boeren op een lijn,behalve hun lijn=geld en de landbouw ingewikkeld maken zodat je als kleine boer het vanzelf opgeeft,en de weerstand blijft tegen de b.v. varkenssector/megastallen.Door extreme ind.schaalvergroting gecreerd en dankzij de periferie.

 • no-profile-image

  Ineke 2011
  je hebt al twee dagen kunnen nadenken , maar nog niet op mijn 2 vragen gereageerd !!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.