Home

Achtergrond

Van geiten naar vleeskalveren op stro

Ron Grooten en Mirella Loo in het Limburgse Voerendaal zijn de enige vleeskalverhouders in Nederland die hun dieren op stro houden. Grooten begon met vleeskalveren nadat zijn geitenbedrijf vorig jaar in januari werd geruimd. Zondag houdt Grooten open dag.

Hoe bent u op het idee gekomen om met vleeskalveren op stro te beginnen?
”We waren ons al voor de ruiming aan het bezinnen op alternatieven. We hebben ook een zorgboerderij en een vakantiewoning en waren al tot de conclusie gekomen dat dat moeilijk te combineren valt met melkgeiten in verband met de Q-koorts. Door de kalveren op stro te houden in een potstal, hoefden we de stal niet al te veel te verbouwen. We werken met een voerrobot die zeven keer per dag voer verstrekt. We houden zo’n 600 tot 700 kalveren die worden gemest tot 160 kilo.”

Waar gaan de kalveren naartoe?
”We verwerken zelf twee kalveren per week. De rest wordt geslacht in Kerkrade en via de Pali-Groep vermarkt. We huren een slagerij in het dorp waar we zelf het vlees verwerken, winkelklaar maken en verkopen. We maken pakketten van 10 kilo. Consumenten uit het hele land kunnen vleespakketten bestellen die we dan laten bezorgen via UPS.”

U snijdt zelf uit?
”De slagerij in het dorp stond leeg. Die huren we en daarbij werken we samen met de oude eigenaar. Hij leert ons het vak: uitbenen, afvliezen enzovoorts. Ik leer nog elke dag op dit punt.”

Spelen de cliënten van de zorgboerderij nog een rol in het bedrijf?
”We hebben een begeleidster in dienst op de zorgboerderij. Op vrijdag helpen mensen uit de zorgboerderij mee in de stal.”

Hoe ziet u de verdere ontwikkeling van het bedrijf?
”Ik zie veel potentie in het zelf verwerken en op de markt brengen van het vlees. We zijn daar nu een week of zes mee bezig en de reacties zijn goed. Ook als je naar de gerealiseerde prijzen kijkt is het best aantrekkelijk. We merken wel dat we een heel intensief bedrijf hebben. Een dagje uitslapen is er niet meer bij.”

Gaan er meer bedrijven werken met kalveren op stro?
”Dat kan een volgende stap zijn. Het vergt wel veel tijd. Je moet dat goed inrichten en er certificering op zetten. Er zit wel potentie in.”

Open dag

De open dag zondag begint om 10.00 uur met een kort symposium voor collegakalverhouders. Verder zijn er verschillende (kinder) activiteiten en een barbecue.

Of registreer je om te kunnen reageren.