Home

Achtergrond 5 reacties

Van geiten naar schapen

De geiten zijn verkocht. We gaan nu voor schapen. Hopelijk met meer succes.

Op ons bedrijf is hebben grote veranderingen plaatsgevonden, die ons veel stress hebben bezorgd. We hebben namelijk al onze geiten verkocht. Dit om meerdere redenen. Toen we begonnen, kregen we te horen dat we in ieder geval konden uitbreiden tot 350 à 400 geiten. Maar sinds dit jaar mogen we nog maar een bepaald aantal liters melken, en er niet overheen. Dat betekent voor ons dat we nog maar 200 geiten kunnen melken. Ook het betalen laat veel te wensen over. Inmiddels is het ‘normaal’ om drie maanden achter te lopen met betalingen.

Alle geiten verkopen?

Op een dag mailde een collega-geitenhouder ons met de vraag of wij onze hele geitenstapel aan hem wilde verkopen. Hij melkt al veel geiten, maar kwam niet aan zijn liters. Oef, dat was wel heel wat, zo’n voorstel. We hadden het er al wel eens over gehad om de geiten te verkopen, maar als je dan daadwerkelijk zo’n vraag krijgt, is het opeens iets heel anders. Want dan komt meteen de volgende vraag: wat gaan we dan doen?

Naar veel wikken en wegen en slapeloze nachten besloten we het bod aan te nemen. Halverwege juni zijn de geiten allemaal gegaan, uitgezonderd de lammeren die nog op de melk zaten. We hadden afgesproken dat we die zouden helpen tot ze gespeend konden worden. Het was een heel raar gezicht en gevoel om de lege schuren te zien. Toen we met de geiten begonnen hadden we nog hele andere plannen.

We gaan voor schapen

Intussen hadden we het er over gehad of schapen houden wat zou zijn. In Canada is er meer vraag naar dan aanbod van schapen, en liggen de prijzen dan ook hoog. Voor aankoop is het dus geen geschikt moment. Toch hebben we besloten ervoor gaan. We kozen voor een groep Suffolk-cross, schapen met snelgroeiende lammeren. Daarnaast wilden we een groep met witte koppen hebben. Dus hebben we ook een groep Dorset-cross-lammeren gekocht, die we deze maand krijgen.

Beide schapengroepen komen uit Centraal-Alberta, want het lijkt erop dat vooral daar de schapenhouders zitten. Het betekende voor ons dat we afgelopen zomer de rit daarheen van zo’n vier uur (enkele reis) meerdere keren hebben gemaakt. Een prachtige omgeving daar rond Red Deer, met veel bomen, bomen waar je bij ons in het Zuiden veel moeite voor moet doen. We hopen dat deze stap een betere ontwikkeling maakt dan met de geiten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Grote verandering, zijn dat typische melkschapen?
  Succes met dit nieuwe avontuur.

 • no-profile-image

  arie maas

  Hennie ik wens je veel sucses met de veranderingen. Vind het heel moedig om dit te schrijven. Voor veel Nederlanders is Canada het land van dromen maar realiteit is soms anders en hard. Nogmaals veel sucses

 • no-profile-image

  Willem

  Hi Hennie,
  Dus jullie hebben besloten om het roer om te gooien. Van het type schaap welke jullie hebben aangeschaft begrijp ik dat je de vlees richting op gaat? Wat is er met jullie melkapparatuur gebeurt?
  Veel geluk met je schapen want daar zit volgens mij meer toekomst in dan de geiten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hennie.Ja succes met de nieuwe schapen en dat het word wat je er van verwacht.Ik vind het ook knap dat je je verhaal over de geiten hebt geschreven het hoe en waarom.Succes

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Allemaal bedankt voor je reacties en medeleven! We hebben vlees schapen. Voornamelijk de Suffolk cross, de zwart koppen. En een groep met dorset cross. Hier wordt het commercial genoemd, omdat ze mixed zijn. We hebben verschillende soorten rammen gekocht, die bekend staan voor een goed vleesschaap.

  Groet, Hennie

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.