Home

Achtergrond

Uienoogst onder zware omstandigheden

Emmeloord - Zwaar. Zo omschrijft akkerbouwer André Louwerse uit Emmeloord zijn uienoogst.

“Het is niet normaal, ploeteren. Ik rij een keer zo langzaam als vorig jaar.” Hij rooit tussen de buien door en hoopt dat het gewas even kan drogen op het land voor het wordt geladen. “Het moet snel naar binnen, de kwaliteit is nu nog goed.” De opbrengst ook: 90 ton per hectare, waar hij vorig seizoen 70 ton van een hectare haalde. Louwerse heeft 3,5 hectare gele uien en 3,5 hectare rode uien. De gele zaaiuien komen waarschijnlijk voor het weekeinde, waarin weer veel neerslag wordt voorspeld, binnen. Wat betreft de rode is dat maar de vraag. “Als het regent, lig ik er weer uit.” Foto Inaxion

Beerta – Ineke Adriaans van zaadgoedconcern KWS geeft melkveehouder tekst en uitleg op een proefveld in het Groningse Beerta. Op het proefveld staan achttien verschillende maisrassen. ”We focussen ons bij KWS op de zetmeelopbrengst”, legt Adriaans uit. ”Zetmeel is het belangrijkst.” In het noorden van het land moet de meeste mais volgens haar nog twee tot drie weken staan voordat het drogestof- en zetmeelgehalte hoog genoeg is. Op 21 en 22 september zijn er nog maisdemo’s in Ommerlanderwijk en Bunne. Foto Koos van de Spek

Loonbedrijf Ras uit het Groningse Bellingwolde oogst suikerbieten. Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.