Home

Achtergrond 344 x bekeken

Ruwvoer blijft peperduur vanwege schaarste

Voldoende structuur in het rantsoen (’prik’ voor een goede penswerking) heeft momenteel alle aandacht van de melkveehouder. Stro is echter bijzonder moeilijk te verkrijgen.

De prijzen blijven maar stijgen. Grote balen tarwestro moeten al 160 tot 180 euro opbrengen. Er wordt al stro gehaald uit Spanje en Hongarije. Daardoor lopen de vrachtkosten als onderdeel van de handelsprijs enorm op. Ook goed hooi is schaars en daardoor duur, tot 320 euro per ton. Een alternatief is dat de boeren het gras iets langer te laten staan om grover kuilvoer te kunnen voeren. De aandacht gaat ook uit naar vochtige bijproducten met ruwe vezel, zoals graanbostel uit de bio-ethanol industrie.

Bierbostel is ook goed gevraagd en de brouwerij produceert beperkter, de prijs stijgt. Bierbostel past heel goed in het rantsoen, zeker bij de boeren met kuilen die al wat minder zijn. Bostel is een goede eiwitbron en heeft een gunstige werking.

Verse snijmais tot slot doet onderhand 48 tot 52 euro per ton, bij 30 % droge stof. Het is voor de fouragehandel echter heel moeilijk om snijmais in te kopen. De handel gebeurt door boeren onderling en via de loonwerkers. De hectareprijs ligt op 1.700 tot 1.800 euro, maar dat is wel afhankelijk van de opbrengst per hectare, die sterk varieert per regio.

Prognose prijsstijgingen

Of registreer je om te kunnen reageren.